Wil Iran VUB-docent ruilen voor Iraanse terreurgevangene uit ons land?

Wil Iran VUB-docent ruilen voor Iraanse terreurgevangene uit ons land?

Het lijkt erop dat het Iraanse regime VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali wil ruilen voor een Iraniër die in ons land vastzit. Het gaat om een Iraanse diplomaat die beschuldigd wordt van het plannen van een terreuraanslag. Vandaag zei Iran altijd open te staan om gevangenen te ruilen, waarschijnlijk doelend op Ahmadreza Djalali. Dat meldt VRT NWS

De 49-jarige Iraans-Zweedse Ahmadreza Djalali is spoedarts en professor, zo was hij al jaren als gastdocent actief aan de VUB. In 2016 kreeg hij een uitnodiging van Iran om te komen spreken op de universiteit van Teheran, maar dat bleek een valstrik. Hij werd opgepakt en beschuldigd van spionage voor de Israëlische geheime dienst Mossad. Na een schijnproces werd hij ter dood veroordeeld.

Verschillende signalen wijzen erop dat de executie van Ahmadreza Djalali alarmerend dichtbij komt. Zo kreeg hij vorige week te horen nog een laatste telefoontje te mogen plegen omdat hij op korte termijn geëxecuteerd zou worden en werd aangekondigd dat hij zou worden overgeplaatst naar de beruchte Rajaj-gevangenis, waar Iran haar executies uitvoert.

Vanuit de EU en ons land wordt diplomatieke druk gezet op Iran om Ahmadreza Djalali vrij te krijgen, en het Iraanse regime liet vandaag verstaan open te staan voor een ruil van gevangenen. “We kunnen dat vanaf morgen al doen, we kunnen het vandaag doen”, zei Iraanse buitenlandminister Javad Zarif onder meer op een diplomatieke conferentie. 

Iran zei het dus niet expliciet, maar lijkt het over Ahmadreza Djalali te hebben. Iran zou de professor willen ruilen voor een Iraanse terreurverdachte die in een Belgische gevangenis zit. Het gaat om een Iraanse diplomaat die een aanslag zou hebben willen plegen in Parijs. 

bezootje

Related Posts

Translate »