Wanneer ben je voldoende hersteld voor je volgende looptraining?

Wanneer ben je voldoende hersteld voor je volgende looptraining?

Ben je klaar voor een nieuwe (intensieve) looptraining? Stel jezelf de volgende vragen!

Uiteraard heb je tempo- en intervaltrainingen nodig om progressie te maken, maar dat wil niet zeggen dat je die sowieso moét uitvoeren. Voor lopers met een drukke agenda is het vaak verleidelijk om een pittige en korte training te verkiezen boven een rustige duurloop om er het maximum uit te halen. Je haalt helaas geen voordeel uit een stevige training als je nog niet voldoende hersteld bent van de vorige.

Zo toonde een Fins onderzoek aan dat wanneer atleten intensieve trainingen deden op dagen waarop hun hartslagvariabiliteit hoger was dan gemiddeld (een hoge hartslagvariabiliteit is een parameter van een fit en gezond lichaam), hun VO2-max vier keer hoger lag dan bij sporters die exact dezelfde inspanning deden maar niét naar hun lichaam luisterden. Die laatsten hielden strikt vast aan hun trainingsschema, ondanks een minder goed en fit gevoel.


De meest praktische oplossing om je ‘paraatheid’ voor een nieuwe training te testen, is dan ook om te
kijken naar je hartslagvariabiliteit. Tegenwoordig bestaan er verschillende apps en horloges die je daarbij helpen. Zoek je een iets laagdrempeligere en minder technologische methode om je herstel na te gaan? Dan kan je de onderstaande checklist raadplegen. Door jezelf vijf vragen te stellen, hou je rekening met de voornaamste factoren die wijzen op een goede recuperatie:

1.Slaap: slaap je ‘s nachts lang én diep genoeg?

2.Gewicht: blijft je gewicht stabiel of ben je bijgekomen/afgevallen?

3.Humeur: ben je overwegend goedgehumeurd of merk je dat je prikkelbaar bent?

4.Responsieve hartslag: verandert je hartslag tijdens de opwarming of krijg je ‘m maar moeilijk omhoog (m.a.w. is je hartslag responsief op de activiteit)?

5.Vermoeide benen: voelen je benen zwaar aan? Is je pasfrequentie even snel als normaal?


Als je telkens deze checklist overloopt voor je aan je training begint, beperk je het risico op
overbelastingsblessures én haal je meer uit je harde trainingssessies. Want dan voer je ze uit op het juiste moment, wanneer je lichaam er opnieuw volledig klaar voor is!

bezootje

Related Posts

Translate »