Waarom je moet oppassen als je vitamine B12-supplementen slikt

Waarom je moet oppassen als je vitamine B12-supplementen slikt

Waarschijnlijk heb je al wel gehoord van de negatieve gevolgen van een vitamine B12-tekort. Omdat de afgelopen jaren steeds meer mensen vegetariër of veganist geworden zijn, wordt er vaak gewaarschuwd voor de gevaren die hierbij komen kijken. Hierdoor slikken veel mensen supplementen, maar daardoor kun je óók een overschot aan vitamine B12 binnenkrijgen.

Hoeveel kan dat kwaad?

Wat is vitamine B12?

B12 is een vitamine die zich alleen bevindt in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, eieren en zuivel. Daarom is de kans op het krijgen van een B12-tekort groter voor mensen die weinig dierlijke producten nuttigen, zoals vegetariërs en veganisten. Gelukkig zijn hier ook supplementen voor. Door het Voedingscentrum wordt vooral veganisten aangeraden om dagelijks 2,8 microgram B12 bij te slikken.

Overschot aan vitamine B12 op de loer

Vitamine B12 heeft invloed op de aanmaak van rode bloedcellen. Waar er al veel bekend is over de bijwerkingen van een B12-tekort, is er nog niet veel bekend over een vitamine B12 overschot. Onderzoeker Stephan Bakker van het UMCG vertelt aan RTL Nieuws dat er een link is tussen testpersonen met hogere B12-waarden en de kans op vroegtijdige sterfte. Waardoor dit komt is nog niet bekend. Om te spreken van een causaal verband is er meer onderzoek nodig.

Volgens Bakker is het dus wel belangrijk kritisch te kijken naar de supplementen. “In de supplementen zit nu 100 tot 1000 microgram B12, terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 2,8 microgram is. Dat is dus 30 tot 300 keer de aanbevolen hoeveelheid.”

Lees ook:
Deze symptomen kunnen wijzen op een vitamine B12-tekort

Stoppen met supplementen?

Voor mensen die weinig of geen dierlijke voedingsmiddelen nuttigen, blijft het belangrijk vitamine B12 bij te slikken. Vooral wanneer dit op advies van de dokter is. Maar ondanks dat er nog geen duidelijke conclusie uit het onderzoek getrokken kan worden, is het nooit verstandig te veel supplementen te slikken. Twijfel je of je B12 moet bijslikken? Het beste kun je dit met je huisarts overleggen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Dokters van Morgen
Beeld | Getty Images

Margriet 52 ligt nu in de winkel! Met deze week: 21 pagina’s feestrecepten, hoe corona in één klap mijn leven veranderde, kerstvoorpret, winteruitjes in Nederland en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

bezootje

Related Posts

Translate »