Vivaldi onder stoom: marathonvergaderingen om er te komen, premierschap zondag op tafel – Business AM

Egbert Lachaert (Open Vld), Conner Rousseau (Vooruit) – Isopix

De preformateurs, Conner Rousseau (Vooruit) en Egbert Lachaert (Open Vld), voeren het tempo strak op: ze onderhandelen vandaag zo maar even van 7 uur ’s morgens tot middernacht. Morgen staat een belangrijke test op het programma: het premierschap. Raakt de ploeg over die horde, dan kan ze doorstomen naar een regering. Opvallend: niemand ligt op dit moment dwars. Door de op papier gevoelige thema’s van migratie is letterlijk doorgevlogen.

In het nieuws: De zeven partijen komen met grote delegaties samen.

De details: De motor draait tussen Open Vld en Vooruit.

Inside the room: Het is duidelijk dat deze ploeg naar een regering spurt.

De essentie: Morgen staat dé test van deze coalitie op de agenda.

Om te volgen: De nieuwe Veiligheidsraad van volgende week voorspelt niet veel goeds.

Goed genoteerd: Maggie De Block (Open Vld) gooit de knuppel in het hoenderhok over de posten bij de Vlaamse liberalen.

  • Nu Vivaldi in laatste rechte lijn zit, kijkt iedereen naar elkaar over wie straks een ministerpost krijgt, of zich staatssecretaris mag noemen.
  • Bij Open Vld doorbreekt wie anders dan Maggie De Block toch de omerta die daarover wat heerst: ‘Dat ze dat recht in mijn gezicht zeggen, als ze mij niet meer willen als minister‘, zo stelde ze vanmorgen in een ontbijtgesprek met de VRT.
  • De Block wordt algemeen gezien als iemand die haar periode gehad heeft, en niet meer in aanmerking komt: in de lijstjes duikt ze niet meer op. Het is een publiek geheim dat Vincent Van Quickenborne (Open Vld), die Lachaert enorm hielp in z’n ‘puur blauw’-kiescampagne, die Open Vld terug de afslag naar rechts zou doen laten nemen, staat te trappelen om haar plaats in te nemen.
  • Maar De Block laat zich niet zomaar doen. Hoe dan ook zal Lachaert moeten kijken binnen zijn partij, die waarschijnlijk recht heeft op vier posten:
    • De Croo is een zekerheid, Van Quickenborne staat met stip bij de kanshebbers.
    • Patrick Dewael (Open Vld) lonkt naar een verlenging van z’n mandaat als Kamervoorzitter, maar lanceert Lachaert niet best nieuwe gezichten?
    • Daarnaast moet er zeker toch ook naar het evenwicht tussen mannen en vrouwen gekeken worden: niet voor niets is het toch de ‘eeuw van de vrouw’ bij de liberalen? Voormalig voorzitter Gwendolyn Rutten (Open Vld) is geen kanshebber: zo masochistisch is het team-Egbert nu ook weer niet, na maanden van interne rivaliteit begin 2020.

bezootje

Related Posts

Translate »