Verenigde Staten maakt Chinese apps TikTok en WeChat illegaal in 48 uur

Verenigde Staten maakt Chinese apps TikTok en WeChat illegaal in 48 uur

De Amerikaanse president Donald J. Trump zegt nu al een tijdje zich zorgen te maken over de privacy van Amerikaanse staatsburgers. Hij vreest dat de Chinese communistische overheid applicaties zoals TikTok en WeChat kan gebruiken om persoonlijke gegevens over Amerikanen te verzamelen. Die angst is niet zonder reden. Laatst bleek nog dat het Chinees bedrijf Zhenhua persoonlijke gegevens verzamelde waar de overheid en het leger toegang tot hadden. Daarin zaten zelfs gegevens van premier Boris Johnson, Scot Morrison, leden van de Britse koninklijke familie en zelfs enkele Britse militaire bevelhebbers. Tenzij het bedrijf achter TikTok erin slaagt om nog een deal te maken met de VS, zal het Witte Huis de apps volledig blokkeren.

Trump verplichte in augustus het moederbedrijf van TikTok, ByteDance, om alle data van Amerikaanse gebruikers te verwijderen. Daarnaast vonden er nog onderhandelingen plaats tussen de overheid en het bedrijf ByteDance. Zo werd zelfs nog gesproken over een onafhankelijk Amerikaanse versie van ByteDance zodat de Amerikaanse versie van TikTok niet langer gegevens zou opslaan op Chinese servers. Die onderhandelingen hebben gefaald.

Daarom kondigt Trump nu zijn volledige ban aan. De apps zullen niet langer meer downloadbaar zijn vanaf zondag. WeChat wordt zelfs volledig geblokkeerd en mag niet meer gebruikt worden. TikTok kan nog gebruikt worden tot 12 november. Daarna wordt de applicatie ook compleet onbruikbaar.

“We zullen deze beslissing blijven bestrijden” -TikTok

ByteDance laat alvast weten dat ze de beslissing niet zullen accepteren. “We zullen deze onterechte beslissing blijven bestrijden, een beslissing genomen zonder eerlijk proces, een beslissing die Amerikaanse bedrijven en burgers berooft van een belangrijk platform dat gebruikt wordt om zowel hun stem te laten horen, als om hun brood mee te verdienen,” klinkt het en meldt de BBC.

De Amerikaanse regering lijkt de beslissing van Trump wel te steunen. “Op bevel van de president hebben we een belangrijke stap genomen om China’s data van Amerikaanse burgers in te perken en het volk te beschermen tegen misbruik,” klinkt het bij Wilbur Ross, de Amerikaanse minister van Commerce.

bezootje

Related Posts

Translate »