Vandenbempt ziet verdeeldheid bij de Pro League: “Heeft geen enkele meerwaarde”

Vandenbempt ziet verdeeldheid bij de Pro League: “Heeft geen enkele meerwaarde”

De Belgische voetbalwereld is volop in conclaaf rond de aanpak van het komende seizoen. Door de coronacrisis liggen er heel wat opties op tafel, waaronder een (eenmalige?) uitbreiding van het aantal ploegen in Eerste Klasse A en de definitieve afschaffing van Eerste Klasse B. Peter Vandenbempt ziet vooral weinig eendracht.

Deze week voegde de Licentiecommissie nog een extra moeilijkheid toe aan de complexe legpuzzel van de Pro League. Liefst zeven clubs kregen geen licentie toegewezen voor volgend seizoen, al gaan alle gedupeerden wel in beroep bij het BAS. Het ziet er echter naar uit dat enkele clubs zullen worden teruggezet naar het amateurvoetbal. “Daarbij duikt het oude idee weer op om de betere belofteploegen in 1B te laten spelen”, verwijst Vandenbempt bij Sporza naar het nieuwste idee dat vandaag circuleert.

“Alles dus om zelfs ook volgend seizoen vast te houden aan de huidige formule in 1A met 16 clubs en Play-Offs”, doorziet Vandenbempt de strategie van de topclubs. “Zélfs de terugwedstrijd tussen Oud-Heverlee Leuven en Beerschot op neutraal terrein laten spelen. Die twee clubs hebben op dat idee overigens gezamenlijk en furieus gereageerd in een mail aan de leden van de werkgroep.”

Overgangsmaatregel of definitief?
Niet iedereen staat achter dat voorstel, integendeel. “Voor anderen kan het ‘opvullen’ van 1B met belofteploegen echt niet meer zijn dan een overgangsmaatregel voor één seizoen”, legt Vandenbempt verder uit. “Voor hen moet 1B ten laatste na volgend seizoen verdwijnen. Belofteploegen in 1B vier keer tegen mekaar laten spelen, heeft geen enkele meerwaarde in vergelijking met de huidige beloftecompetitie.”

Zij stellen voor om na het overgangsjaar naar één profcompetitie te evolueren met – afhankelijk van het aantal proflicenties – 18 of 20 clubs, wie weet toch maar 16 – en daaronder het amateurvoetbal te organiseren. In één reeks of twee reeksen, een Vlaamse en een Waalse. Daarin kun je dan wel de belofteploegen van 1A laten spelen. En die hoogste reeks kan zelfs met 18 nog play-offs spelen, weliswaar in een andere vorm, bijvoorbeeld met vier voor de titel en de eerste Europese plaatsen”, besluit Vandenbempt.

bezootje

Related Posts

Translate »