‘Vaccin AstraZeneca onder vuur door veiligheidsrisico’s’ – Business AM

Een werknemer van AstraZeneca. – Isopix

Opnieuw komt het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca in de problemen met zijn potentieel coronavaccin. Volgens The New York Times is er een tweede geval van ruggenmergontsteking opgedoken.

De krant schrijft dat een tweede proefpersoon in het Verenigd Koninkrijk een zeldzame ontsteking aan het ruggenmerg gekregen heeft. Transversale myelitis, zoals de ontsteking heet, komt bij ongeveer één op de 236.000 Amerikanen per jaar voor. Het kan een gevolg van een virusinfectie of in zeer uitzonderlijke gevallen ook een bijwerking van het coronavaccin zijn.

Britse vrouwen

Vorige week zette het farmabedrijf de testen voor zijn potentieel coronavaccin al even stop. In een officiële aankondiging weidde AstraZeneca niet uit over de exacte reden. ‘Het is routine om zoiets te doen als er een potentiële onverwachte ziekte opduikt tijdens een van de testen’, klonk het. Intussen zijn de testen hervat in het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, India en Zuid-Afrika, maar niet in de VS.

Toch blijft er heel wat onzekerheid, niet in het minst in de Verenigde Staten. Om de ongerustheid bij experts weg te nemen, publiceerde AstraZeneca zaterdag een uitgebreid protocol over de testresultaten. The New York Times concludeerde daaruit dat twee Britse vrouwen een ernstige ontsteking opliepen. De eerste patiënt bleek aan multiple sclerose te lijden.

Patroon

AstraZeneca wil de aantijgingen van de krant niet bevestigen. Het bedrijf liet wel al weten ervan uit te gaan dat de ontstekingen op toeval berusten. Wetenschappers pleiten echter voor een uitgebreid onderzoek om uit te sluiten dat het om een patroon gaat. Mocht er een derde geval opduiken, moeten de testen stopgezet worden, klinkt het bij experts.

Dat zou een ramp van jewelste zijn. Heel wat overheden hebben namelijk al vaccins besteld bij AstraZeneca. De Amerikaanse overheid betaalde het bedrijf al 1,2 miljard dollar (1 miljard euro) voor 300 miljoen dosissen. Ook de Europese Unie verzekerde zich al van 300 miljoen dosissen, met de mogelijkheid er nog 100 miljoen bij te kopen.

Lees ook: In België valt de vaccinkeuze op AstraZeneca

Source: BusinessAM

bezootje

Related Posts

Translate »