Trump wil ‘volgende week’ een nieuwe opperrechter voordragen: ‘Waarschijnlijk een vrouw’ – Business AM

Foto: AP Photo/Evan Vucci

De Amerikaanse president Donald Trump wil ‘volgende week’ al een opvolger aanduiden voor de pas overleden opperrechter Ruth Bader Ginsburg. ‘Het zal waarschijnlijk een vrouw zijn’, vulde hij aan.

De progressieve rechter Ruth Bader Ginsburg overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd aan de gevolgen van pancreaskanker. Trump wil haar nog voor de presidentsverkiezingen van 3 november vervangen door een conservatieve rechter. Na de recente benoemingen van Neil Gorsuch (2017) en Brett Kavanaugh (2018) mag Trump theoretisch al zijn derde rechter aanduiden. De meeste presidenten raken echter niet verder dan twee benoemingen.

Een nieuwe aanstelling door Trump zou de ideologische balans binnen het invloedrijke Hooggerechtshof voor langere tijd in het voordeel van de conservatieven doen overslaan. De Democratische partij vraagt om de benoeming over de verkiezingen te tillen. Vier jaar geleden blokkeerden de Republikeinen nog een voordracht van een kandidaat door president Barack Obama, met het argument dat het een verkiezingsjaar was.

Nieuwe president

Nu gaat datzelfde argument klaarblijkelijk niet meer op. ‘We zullen zeer snel een genomineerde hebben’, verklaarde Trump zaterdag voor zijn afreis naar een campagnemeeting in North Carolina. ‘Het zal zeer waarschijnlijk een vrouw zijn’, voegde de Republikeinse president toe. Hij noemde Amy Coney Barrett, rechter bij een federaal hof van beroep in Chicago, en rechter Barbara Lagoa uit Atlanta als mogelijke genomineerden.

‘De kiezers moeten een president kiezen, en die president moet een opvolger voor rechter Ginsburg kiezen’, stelde Joe Biden, de Democratische presidentskandidaat, zaterdag op Twitter. Volgens de Amerikaanse omroep NPR had opperrechter ‘RBG’ zelf ook een scenario in gedachten. ‘Mijn vurigste wens is dat ik niet vervangen word totdat er een nieuwe president is geïnstalleerd’, schreef ze net voor haar dood in een brief aan haar kleindochter.

Twijfels

Toch twijfelen bepaalde Republikeinse senatoren of ze een nominatie willen doordrukken. Trump heeft de grondwettelijke autoriteit om een kandidaat voor te dragen, erkende Susan Collins. Maar ‘uit eerlijkheid tegenover het Amerikaanse volk zou deze beslissing over een aanduiding voor het leven genomen moeten worden door de president die wordt verkozen op 3 november’, meent ze.

De Republikeinen beschikken over een meerderheid van 53 tegen 47 Democratische verkozenen in de Senaat. Collins, die in haar staat Maine een moeilijke campagne moet voeren om haar zetel te behouden, behoort tot het kransje van gematigde Republikeinen die wel eens uit de partijrangen kunnen breken, indien Trump snel een nieuwe kandidaat voorstelt.

Source: BusinessAM

bezootje

Related Posts

Translate »