Trump opent nieuw front in oorlog tegen de Democraten: New York wordt ‘anarchistische jurisdictie’ – Business AM

Amerikaans minister van Justitie William Barr. (AP Photo/Bob Christie)

De steden New York, Portland en Seattle zijn door het Amerikaanse ministerie van Justitie tot ‘anarchistische jurisdicties’ uitgeroepen. De maatregel volgt op een memo dat Trump op 2 september had opgesteld.

In het memorandum stond te lezen ‘dat New York City een van drie plekken is die geweld en het vernielen van eigendom heeft toegelaten zonder de vereiste maatregelen te treffen om die criminele handelingen te verhinderen’. 

Federale geldkraan afsluiten

Volgens minister van Justitie William Barr volstaat dat om de drie steden als ‘anarchistische jurisdicties’ te brandmerken en de federale geldkraan naar die steden toe af te sluiten. Federale toelagen vormen een flink stuk van het budget van steden. Voor New York City gaat het om 7,5 procent van het totale budget van de stad.

De drie steden bevinden zich in zogenaamde ‘blauwe’ of Democratische staten, die in 2016 door Trump werden verloren. Electoraal heeft Trump daar niets te winnen. Ook de hoofdstad Washington DC stond in Trumps memo, maar haalde de uiteindelijke lijst niet.

Protesten na dood George Floyd

In de drie steden waren er de voorbije maanden zware protesten uitgebroken als gevolg van de dood van George Floyd, een zwarte man die in Minneapolis door de politie is omgebracht. Daarbij werden eigendommen vernield en werd er volop geplunderd.

Als gevolg van die protesten en vermeend machtsmisbruik bij de politie, beslisten de steden delen van hun politiebudgetten naar andere stadsdiensten over te hevelen of gewoon op de politie te gaan besparen. 

Barr schrijft te hopen ‘dat het dichtdraaien van de federale geldkraan die steden tot andere gedachten zal brengen’. Dat zou wel eens op een own-goal kunnen uitdraaien. Want als de federale geldkraan daadwerkelijk wordt dichtgedraaid zullen deze steden weinig anders kunnen dan verder te besparen op… politie.

De burgemeesters van de 3 steden hebben al gezegd de regering voor de rechter te zullen dagen en noemen Trumps beslissing ‘een politieke stunt’.

Source: BusinessAM

bezootje

Related Posts

Translate »