Styliste kaart onrealistische sample sizes aan met veelzeggende Instagramfoto

Styliste kaart onrealistische sample sizes aan met veelzeggende Instagramfoto

Vrouwen zijn er in alle vormen, maten en kleuren. En gelukkig maar! Toch zien we op de catwalk nog steeds datzelfde lichaamstype met het zogenaamde ideale maatje. Een onrealistisch beeld dat grotendeels te wijten is aan de ieniemienie sample sizes die modelabels blijven hanteren. Een styliste besloot de absurde standaardmaten dan ook aan te kaarten met een Instagramfoto die meer zegt dan duizend woorden.

Een superslank model en een broek die haar gewoonweg niet past. Het is het beeld dat Francesca Burn afgelopen weekend de wereld instuurde en sindsdien vlotjes viraal gaat. Begrijpelijk, want terwijl diversiteit hoog op de agenda zou moeten staan, kan in de realiteit een model met amper een maatje 36 op de set zich nog steeds niet in een broek hullen. En ze is geen uitzondering, legt Francesca op Instagram uit.

De Londense styliste, wiens werk regelmatig te bewonderen is in British Vogue, voelt zich dan ook verantwoordelijk om de onrealistische standaardmaten in de modewereld onder de aandacht te brengen. ‘Door dit meisje in deze broek te steken, voelde ik me een verwrongen engerd en mijn prachtige model had het gevoel dat ze niet goed genoeg was’, aldus Francesca. ‘Niemand mag naar modebeelden kijken en zich slecht voelen over zichzelf en niemand mag deelnemen aan het maken van zulke beelden.’ Amen!

Tijd voor verandering

Nul tot vier, ofte kledingmaat 30 tot 34. Dat zijn de maten waaraan modellen geacht worden te beantwoorden. Een norm die gewoon niet realistisch is en heel wat modellen eetstoornissen bezorgt. Waarom de standaardmaten dan in godsnaam zo klein zijn? Wel, om productiekosten te besparen. Een sample is een prototype van een kledingstuk dat gemaakt wordt om te testen hoe het ontwerp op een model valt. Hoe minder stof er dus in zo’n stuk verwerkt zit, hoe minder geld eraan gespendeerd moet worden. En dat zorgt er voor dat enkel erg dunne modellen in zulke stukken passen. Onbegrijpelijk, want modellen zijn geen robots die exact dezelfde lengte of gewicht hebben.

Francesca Burn is trouwens niet de eerste die het probleem aankaart. Het Instagramaccount Shit Model Management, dat zich regelmatig uitspreekt over controversiële zaken in de modellenindustrie, startte twee weken geleden ook al een petitie om de huidige sample sizes te veranderen naar minstens een maatje 36 tot 38. Heel wat modellen waaronder de Nederlandse Romy de Vries ondertekenden die al en deelden ook hun ervaringen via Stories. Niet alleen omdat het de industrie kapot maakt, maar ook het mentale welzijn van modellen die hallucinant als ‘te dik’ worden bestempeld.

Lees ook: 

bezootje

Related Posts

Translate »