Sterke toename aantal enkelbanden: “Mag geen gevoel van straffeloosheid creëren”

Sterke toename aantal enkelbanden: “Mag geen gevoel van straffeloosheid creëren”

Tijdens de coronacrisis kreeg een recordaantal gedetineerden in ons land een enkelband. Tussen maart en november steeg het aantal enkelbanden in Vlaanderen met 25 procent. “Dit is geen positieve evolutie”, zegt Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) in ‘De ochtend’ op Radio 1“Enkelbanden moeten een uitzondering blijven, het is een gunst. Het mag geen gevoel van straffeloosheid creëren.”

De overbevolking in de gevangenissen vergroot de kans op coronabesmettingen, waardoor mensen vaker een enkelband krijgen. “Enkelbanden dienen echt niet om gevangenissen leeg te maken”, beklemtoont Demir. “Vlaanderen pleit ervoor om zeker in geval van voorlopige hechtenis eerst en vooral een coronatest te doen en op basis daarvan te beslissen. Maar dat gebeurt nu niet.”

Rekening voor Vlaanderen

Er is ook een financiële kost verbonden aan deze sterke stijging. “De rekening wordt doorgestuurd naar Vlaanderen. Wij krijgen een dotatie om mensen onder elektronisch toezicht op te volgen, maar dat is niet evenredig met die sterke stijging. De justitie-assistenten en de mensen die het Vlaams elektronisch toezicht bewaken, moeten ook wel kunnen volgen.”

Demir zit volgende week samen met federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) om de situatie te bespreken. “Een Vlaamse minister van Justitie kan weinig doen, federaal kan er een politiek signaal gegeven worden.”

“Ik vind dat je in geval van zedenmisdrijven, tienerpooiers en intrafamiliaal geweld geen enkelband mag geven”, klinkt het. “In geval van intrafamiliaal geweld: je zet de dader gewoon terug thuis bij het slachtoffer om zijn straf uit te zitten. Ook bij tienerpooiers: wij weten dat er bepaalde tienerpooiers thuis zitten met een enkelband, gsm binnen bereik en opnieuw slachtoffers maken.”

Toch is Demir niet tegen het gebruik van enkelbanden. “In geval van strafeinde moet het bijvoorbeeld wel kunnen. Als iemand bijna vrijkomt uit de gevangenis, kan die onder elektronisch toezicht geplaatst worden, zodat die persoon zich kan reïntegreren in de maatschappij en kan gaan werken.”

bezootje

Related Posts

Translate »