Spaanse bankenfusie zal 8.000 arbeidsplaatsen kosten

Caixabank krijgt in de nieuwe entiteit een belang van 75 procent. – Sopa Images/Sipa USA

In Spanje hebben de financiële concerns Caixabank en Bankia een overeenkomst gevonden over de samensmelting van hun activiteiten. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Door de fusie tussen de twee banken wordt de grootste kredietverstrekker van Spanje gecreëerd.

Begin september was bekend geraakt dat beide partijen gesprekken over een mogelijk samengaan hadden opgestart.

Spaans marktleider

Caixabank en Bankia beschikken gezamenlijk over een vermogen van meer dan 650 miljard euro. Concurrenten zoals Santander en Banco Bilbao Vizcaya Argentaria zijn in omvang weliswaar veel groter, maar een aanzienlijk deel van die activiteiten situeren zich in het buitenland.

Concreet zal Bankia door Caixabank worden overgenomen. De aandeelhouders van Caixabank zullen in de fusiegroep een belang van 75 procent krijgen.

Bankia moest acht jaar geleden nog door een hulppakket van de Spaanse overheid worden gered. Er werd toen ruim 22 miljard euro in het financiële concern geïnjecteerd. Bankia was zwaar geraakt door de instorting van de Spaanse vastgoedmarkt.

De Spaanse overheid heeft nog steeds meer dan 60 procent van de bank in handen. De Spaanse staat behoudt in de fusiegroep dan ook een aandeel van 14 procent.

Het aantal kredietverstrekkers in Spanje is sinds de financiële crisis twaalf jaar geleden met driekwart afgenomen. Door de coronacrisis zijn de Spaanse banken nog meer onder druk geraakt om mogelijke fusies te bestuderen.

Afzonderlijk moeten de banken immers te veel geld opzij zetten om slechte leningen te kunnen opvangen en de crisis het hoofd te bieden. Ook lage rentevoeten wegen op de prestaties van de financiële concerns. De toezichthouders dringen daarom aan om financiële concerns samen te voegen, zodat kostenbesparingen kunnen worden gerealiseerd.

Complementair

De nieuwe entiteit kan ook profiteren van de grote geografische complementariteit van Bankia en Caixabank. Bankia is immers vooral actief in Madrid en het centrum van het land. Caixabank staat daarentegen vooral sterk in het zuiden en oosten van Spanje.

De nieuwe groep zal over een netwerk van ongeveer 6.000 kantoren beschikken en zal 51.000 werknemers in dienst hebben. Er zouden door de fusie 8.000 banen worden geschrapt.

Source: Reuters

bezootje

Related Posts

Translate »