RETRO: De Duivelse Buffalo die niet van honden en Zlatan houdt

RETRO: De Duivelse Buffalo die niet van honden en Zlatan houdt

In het begin van dit millennium speelde hij 67 matchen voor AA Gent en op 24 april 2003, vandaag 17 jaar geleden, werd hij voor het eerst opgeroepen als Rode Duivel. Het grootste deel van zijn carrière voetbalde hij in Italië. Kennen jullie hem nog?

We hebben het over Gaby Mudingayi. Hij werd in 1981 geboren in Kinshasa en kwam op 9-jarige leeftijd met zijn gezin naar België, waar hij voor Union ging voetballen. In 2000 kreeg hij een kans bij AA Gent, waar hij drie jaar zou blijven. Op 24 april 2003 werd Mudingayi tot ieders verrassing opgeroepen voor de Rode Duivels. In onze archieven vonden we er dit over terug:


MUDINGAYI IS DUIVEL 

Bondscoach Aimé Anthuenis heeft zijn 19-koppige selectie bekendgemaakt voor de oefeninterland van woensdag 30 april tegen Polen, om 20u30 in het Koning Boudewijnstadion.

Gaby Mudingayi, de 21-jarige verdedigende middenvelder van AA Gent, is de enige én verrassende nieuwkomer.

“Ik dacht eerst aan Junior (Anderlecht) om het forfait van Yves Vanderhaeghe op te vangen. Maar toen die ook geblesseerd raakte, ben ik Mudingayi beginnen volgen. Bovendien vertelde beloftencoach De Sart dat Gabi de laatste wedstrijden steevast de beste speler was”, verklaarde Anthuenis zijn keuze.

“Het is waar dat het door de omstandigheden komt dat Mudingayi er bij
is”, geeft Anthuenis toe. “Maar dat was al vaker het geval. Kijk maar naar Buffel: hij is er nog steeds bij.”

Mudingayi speelde eerder voor Etterbeek en Royale Union en haalde 5 caps bij de beloften. Hij is al zeker van een plaatsje in de basiself tegen Polen.

Emile Mpenza, Mbo Mpenza en Jelle Van Damme werden opgeroepen, maar zijn onzeker.
“Om die redenen heb ik 19 en niet 18 spelers opgeroepen. Na het weekend moet blijken op hoeveel van hen ik een beroep zal kunnen doen”, aldus Aimé Anthuenis, die een goede ploeg aan het werk wil zien tegen Polen.

Ook de terugkeer van Herpoel (ten koste van Vandendriessche) valt op.
Drie spelers die waren opgeroepen voor de wedstrijd tegen Kroatië
zijn er niet meer bij: Davy De Beule, Bernd Thijs en Cedric Roussel.

DE SELECTIE:

Doelmannen:

Geert De Vlieger (Willem II/Ned), Frédéric Herpoel (AA Gent)

Verdedigers:
Olivier De Cock (Club Brugge), Eric Deflandre (Lyon/Fra), Joos Valgaeren (Celtic/Sch), Daniel Van Buyten (Marseille/Fra), Peter Vanderheyden (Club Brugge), Jelle Van Damme (Ajax Amsterdam/Ned)

Middenvelders:Walter Baseggio (Anderlecht), Gaëtan Englebert (Club Brugge), Bart Goor (Hertha Berlijn/Dui), Tom Soetaers (Roda/Ned), Thomas Buffel (Feyenoord/Ned), Timmy Simons (Club Brugge), Mbo Mpenza (Moeskroen), Gaby Mundigayi (AA Gent)

Aanvallers:


Emile Mpenza (Schalke 04/Dui), Wesley Sonck (Genk), Sandy Martens (Club Brugge).

Mudingayi werd tussen 2003 en 2011 21 keer opgeroepen voor de Rode Duivels en kwam tot 17 caps. Zijn eerste was effectief in die oefenmatch tegen Polen en zijn laatste op 14 oktober 2009 tegen Estland in de voorronde van het WK 2010.

SPUWENDE ZLATAN

Een lange carrière in de Jupiler Pro League heeft Mudingayi niet gemaakt. De verdedigende middenvelder speelde tussen 2000 en 2003 67 keer voor AA Gent en zette daarna zijn carrière verder in Italië. Hij speelde achtereenvolgens voor Torino, Lazio, Bologna, Inter Milaan, Cesena en Pisa. Tussendoor was er ook nog een korte passage bij het Spaanse Elche.

Bij Inter trad Mudingayi als Belg in de voetsporen van Ludo Coeck en Enzo Scifo en was hij de voorganger van Radja Nainggolan en Romelu Lukaku. Een onbetwiste titularis werd Mudingayi niet bij Inter en het scheelde niet veel of hij had voor stadsrivaal AC Milan getekend, maar hij had zo zijn redenen om dat niet te doen. “Ik had geen zin in Milan omdat Zlatan Ibrahimovic er speelde”, verklaarde hij in een interview met Het Nieuwsblad in 2012. “Onze relatie is heel slecht. Ik tackelde hem een keer en hij hield er niet van dat ik hem aanraakte. Hij spuwde erna zelfs op mij.’

BLAFFENDE HONDEN

Wegens aanhoudend blessureleed zette Mudingayi in 2017 een punt achter zijn voetbalcarrière. Toevallig enkele dagen geleden kwam de ex-speler van AA Gent nog eens in het nieuws na een interview met Sky Sports Italia. Daarin vertelde Mudingayi hoe hij destijds bij Lazio een dijverrekking opliep na een practical joke van Paolo Di Canio. Die wist dat onze landgenoot een panische angst heeft voor honden en vond het een leuk idee om tijdens een tuinfeest met enkele ploegmaats een grote blaffende hond los te laten. Mudingayi wilde keihard wegrennen en liep daarbij een dijverrekking op, die hem een maand aan de kant zou houden. Nochtans, blaffende honden bijten niet…

bezootje

Related Posts

Translate »