Oxfam wil dat EU-Commissie Griekenland vervolgt om migratiebeleid

Oxfam wil dat EU-Commissie Griekenland vervolgt om migratiebeleid

NGO’s Oxfam en WeMove Europe beschuldigen Griekenland ervan dat het migranten geen kans geeft op een veilige asielprocedure. Volgens de twee organisaties is er sprake van een “systematische schending van EU-wetgeving bij de behandelingen van mensen die asiel zoeken”. Zij dienen daarom klacht in bij de Europese Commissie en eisen dat Brussel een inbreukprocedure opstart tegen Athene.

Oxfam en WeMove Europe beschuldigen Griekenland van het systematisch overtreden van de EU-wetgeving bij de behandeling van asielzoekers. Zij roepen de Europese Commissie op om te treden en een inbreukprocedure op te starten tegen Athene.

(Lees verder onder de tweet.)

‘Pushbacks’ en ‘oneerlijke’ asielprocedures

De NGO’s zijn niet te spreken over de ‘pushbacks’ die Griekenland organiseert, waarbij volgens de twee organisaties geweld wordt gebruikt en geen rekening wordt gehouden met individuele situatie van van de migranten.

Daarnaast is er volgens Oxfam en WeMove Europe weinig kans op een eerlijke asielprocedure sinds de jongste hervorming van de Griekse migratiewetgeving. Zo zou de termijn om in beroep te gaan soms al vervallen alvorens de migrant op de hoogte is gesteld van de beslissing.

“De Europese Commissie is de hoedster van het EU-recht en moet de grondrechten van alle mensen in Europa handhaven en beschermen”, zegt Marissa Ryan van Oxfam.


bezootje

Related Posts

Translate »