Nachtklok, telewerk en beperking sociale contacten: wat het overlegcomité moet beslissen – Business AM

Het lijkt er steeds meer op dat België straks in de ergste fase van de coronabarometer terechtkomt. Maar wat betekent dat?

Met meer dan 250 nieuwe ziekenhuisopnames per week en 2.000 mensen in het ziekenhuis met corona, is de situatie zeer ernstig. Dat weet ook premier Alexander De Croo, die op donderdagavond inderdaad de verwachte verstrengingen aankondigde. Vandaag weten we wat er precies staat te gebeuren. Dit is wat er op tafel ligt.

Allereerst zullen de maatregelen op de coronabarometer te zien zijn. Afhankelijk van hoeveel ziekenhuisopnames er wekelijks zijn, zullen de maatregelen worden bijgestuurd, tot er een vaccin is. Het is nog niet duidelijk of de barometer per regio zal werken.

Sociale contacten en telewerk.

Onze sociale contacten zouden teruggebracht worden naar 1 ‘knuffelcontact’ buiten het gezin, dat lijkt nu wel zeker. Dat is een serieuze vermindering ten opzichte van de 3 contacten waar we nu mee mogen omgaan. Het gaat daarbij om een knuffelcontact: mensen waar

Verplicht waar het niet anders kan, of met sterke nadruk, dat is nog niet honderd procent zeker. Maar feit is wel dat we zo min mogelijk naar het werk gaan, als het van het overlegcomité afhangt.

Nachtklok en cafés,

In Parijs en Londen zijn er avondklokken ingevoerd, bij ons zou het nog zo een vaart niet lopen. Een nachtklok, zoals in Antwerpen, komt er wellicht wel. Dat moet voorkomen dat groepjes mensen blijven rondhangen als de restaurants en cafés gesloten zijn.

Over die cafés en restaurants is nog veel onduidelijkheid. Een volledige sluiting ligt op tafel, maar lijkt momenteel nog onzeker. Horeca Vlaanderen had gevraagd om de regels voor cafés en restaurants gelijk te stellen. Die gaan wellicht allemaal om elf uur dicht. Daarmee worden enkele achterpoortjes gesloten voor zaken waar bijvoorbeeld enkel een kleine keuken wordt aangeboden, of cafés met een restaurantvergunning.

Blijft de vraag met hoeveel we op cafe zullen kunnen. Het getal 4 blijft hardnekkig circuleren, maar strookt niet helemaal met de knuffelcontacten.

Het overlegcomité komt om 14u samen.

Source: BusinessAM

bezootje

Related Posts

Translate »