Monstersom aan makelaars: ‘Anderlecht aan kop, opmerkelijke stijging Club’

Monstersom aan makelaars: ‘Anderlecht aan kop, opmerkelijke stijging Club’

De makelaars en tussenpersonen blijven een belangrijk gegeven in het Belgische voetbal. De KBVB en Het Laatste Nieuws zochten uit dat afgelopen jaar zo’n 44 miljoen euro werd overgemaakt aan zaakwaarnemers. Anderlecht staat aan kop, Club Brugge kent een opmerkelijke stijging.

Vorig seizoen behaalden de eersteklassers een recordsom van 44,3 miljoen euro, nu staat de teller na een lichte daling op 43,8 miljoen euro. Ondanks een flinke daling blijft RSC Anderlecht de koploper van clubs uit 1A en 1B. Paars-wit gaf ruim 7 miljoen euro aan vergoedingen. Dat is een flinke daling tegenover de 13 miljoen euro van vorig jaar.

Club Brugge staat op de tweede plek en kent een opvallende stijging tegenover vorig jaar. Van 1 miljoen euro naar 5,8 miljoen euro. Standard staat op plek drie met 4,3 miljoen euro. Alle clubs uit 1B komen overigens op 2,38 miljoen euro. Een klein deeltje van de totale som tussen 1A en 1B.

De makelaars en tussenpersonen slokken aldus veel geld op in België. ‘Met een negatieve impact op de financiële gezondheid van ons voetbal, want dat geld kunnen clubs niet opnieuw investeren in transfers, infrastructuur of eigen jeugd. In vergelijking met andere landen ligt het bedrag ook hoog’, klinkt het.

Bayat
Mogi Bayat is dé actiefste makelaar in ons land, ondanks het gerechtelijk onderzoek dat tegen de zaakwaarnemer loopt. Vorig seizoen was Bayat bij 44 deals betrokken, transfers en contractverlengingen inclusief.

Transfers
Ook kwamen enkele transfercijfers aan het licht. De Belgische clubs gaven in totaal zo’n 190 miljoen euro uit aan transfers en brachten een recordsom van 302 miljoen euro op aan ontvangen transfergelden. Dat zijn opmerkelijke stijgingen tegenover de 135 miljoen euro betaald en 164 miljoen euro ontvangen van vorig seizoen.

bezootje

Related Posts

Translate »