Marc Van Ranst wint Loopbaanprijs voor wetenschapscommunicatie 2020 – Newsmonkey

Viroloog Marc Van Ranst heeft de Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie 2020 gewonnen. De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) en de Jonge Academie bewieroken “de heldere en brede communicatie” over zijn vakgebied, ook in zeer moeilijke omstandigheden.

Isopix

Op zich geen verrassing: de bekendste viroloog van het land sleept de Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie 2020 in de wacht.

“Het doet mij bijzonder veel om deze prijs van collega-wetenschappers te ontvangen”, zegt Van Ranst in de Mediahuis-kranten. “Al die interviews tijdens al die jaren, die doe je erbij en je probeert dat zo goed mogelijk te doen. Wanneer dat dan geapprecieerd wordt, is dat zeer aangenaam.”

(Eind deze week waarschijnlijk opnieuw strengere coronaregels: dit staat op de agenda.)

Communiceren met kinderen

Het initiatief van de prijs gaat uit van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) en de Jonge Academie aan de KU Leuven.

De jury, onder voorzitter Elisabeth Monard (KVAB) en Damya Laoui (Jonge Academie VIB/VUB), waardeert “ontegensprekelijk de waardevolle bijdragen van Van Ranst tijdens de huidige pandemie” en “zijn bijzondere inspanningen om te communiceren met kinderen”.

“We praten te vaak over kinderen en te weinig tegen kinderen”, reageert Van Ranst. “Het is belangrijk de communicatie ook naar hen te richten.”

(Rol Vandenbroucke als ‘superminister’ krijgt stevige tegenwind binnen Vivaldi.)

Spreken tegen grootvader

Isopix

Van Ranst probeert naar eigen zeggen altijd te spreken tegen zijn grootvader. Op die manier hoopt hij een venwicht te vinden tussen wetenschappelijke precisie en duidelijke taal voor het grote publiek. “Hij was een metaalarbeider”, stel Van Ranst. “Als hij het verstaat, dan is het goed.”

Mexicaanse griep

Van Ranst mag dan wel overal te zien zijn als expert ten tijde van de huidige coronacrisis, hij is zelf vooral trots op zijn communicatie over de Mexicaanse griep in 2009.

“Toen had ik het voorrecht om dat als griepcommissaris vanop de eerste rij mee te maken. Dan kan je die communicatie van begin tot einde doen”, stelt de viroloog.

Jaarprijs voor hun creatieve en en toegankelijke communicatie

Naast Van Ranst ontvangen 19 andere onderzoekers of onderzoeksteams een Jaarprijs voor hun creatieve en en toegankelijke communicatie over hun onderzoeksdomein. Op 16 november wordt op een digitale prijsuitreiking bekendgemaakt wie van hen de Prijs Jonge Belofte en de EOS Publieksprijs ontvangen.

bezootje

Related Posts

Translate »