Iran en Turkije zetten Israël onder druk en steunen volop Hamas

Iran en Turkije zetten Israël onder druk en steunen volop Hamas

De Iraanse media focust enorm op de Turkse steun voor Palestina en de separatistische terreurorganisatie Hamas. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu schreef eerder dat “Turkije met hart en ziel de Palestijnen steunt” en Iran maakt daar lustig gebruik van. De Turkse en Iraanse media gebruiken steeds meer en meer de retoriek dat “het heilige land en Jerusalem bevrijd moet worden van Israël. Dat meldt The Jerusalem Post.

Door die berichtgeving zetten de Turkse en Iraanse media de Israëlische gemeenschappen onder druk. Het geweld door Hamas in de Gazastrook eindigt maar niet. Eind augustus moest Israël nog tanks inzetten in de Gazastrook om militaire doelwitten van Hamas uit te schakelen. Israël en de Arabische wereld normaliseren hun betrekkingen steeds meer en meer. In september ondertekende Israël zelfs verdragen met Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Maar het ziet ernaar uit dat Turkije en Iran dit nog lang niet van plan zijn om te doen.

Turkije protesteerde ook enorm tegen de deal met de Verenigde Arabische Emiraten in september. De Turkse president Erdogan noemt “de strijd voor Palestina heilig”. “De idealen van de Palestijnen zijn ook onze idealen,” zei Mevlüt Çavuşoğlu laatst. Men maakt zich nu zorgen dat enerzijds dit media-offensief een voorbode is van meer Iraanse en Turkse interferentie in Israël. Anderzijds bestaat de angst dat het Turkse en Iraanse media-offensief terreurorganisaties zoals Hamas zou kunnen aanmoedigen opnieuw heviger te strijden.

Iraanse invloed in buurtland Syrië

Iran zou steeds actiever worden in Syrië volgens Israël. Om te vermijden dat Iran een te sterke aanwezigheid zou krijgen in Syrië, voert Israël geregeld bombardementen uit op pro-Iraanse militanten. Op 25 november meldde ‘The Times of Israel’ zelfs dat het Israëlische leger pamfletjes heeft verspreid in Syrië. In die pamfletten waarschuwt Israël om de militaire banden met Iran te beëindigen.

bezootje

Related Posts

Translate »