IFAB schept duidelijkheid rond regels VAR: Nieuwe termen en richtlijnen

IFAB schept duidelijkheid rond regels VAR: Nieuwe termen en richtlijnen

De IFAB (International Football Association Board) bracht een document uit met nieuwe spelregels. In dat document staan vooral verduidelijkingen in verband met de communicatie tussen VAR en veldscheidsrechter. Sporza maakte een overzicht met de belangrijkste wijzigingen.

Allereerst wordt verduidelijkt wanneer de VAR nu mag ingrijpen. Dat is wanneer het gaat om een ‘clear and obvious error’ of een ‘serious missed incident’. Als de VAR dit doet mag de scheidsrechter beslissen of de VAR voor deze fase wordt geraadpleegd. Het eindoordeel ligt dus altijd bij de veldscheidsrechter.

Vervolgens kan hij kiezen tussen een ‘on-field review’ en een ‘VAR-only review’. In het eerste geval gaat de scheidsrechter naar het scherm kijken en neemt zijn beslissing. In het tweede geval neemt hij een beslissing op basis van zijn eigen indrukken of op basis van de informatie die de VAR hem meedeelde.

Subjectief of feitelijk?
Ook maakt de IFAB een onderscheid tussen feitelijke en subjectieve beslissingen. Als het gaat om een ‘on-field review’ (het bekijken van de beelden op een scherm), moet de scheidsrechter altijd de beelden gaan bekijken. Bij een feitelijke beslissing (buitenspel, bal over de lijn of niet,…) volstaat een ‘VAR-only’ review.

De IFAB wilt op papier de scheidsrechter meer beelden laten bekijken naast het plein om de subjectieve beslissingen eruit te halen. Ook wilt ze de feitelijke beslissingen snel laten afhandelen door middel van een ‘VAR-only’ review.

Lees hier het document met de nieuwe spelregels na.

bezootje

Related Posts

Translate »