“Hezbollah smokkelde springstoffen via België” volgens VS

“Hezbollah smokkelde springstoffen via België” volgens VS

De Verenigde Staten beschuldigen de terreurorganisatie Hezbollah ervan dat ze op steeds meer plaatsen in Europa ammoniumnitraat heeft verborgen. Het transport van deze springstoffen zou onder meer ook via ons land zijn gepasseerd. De VS vermoeden mogelijk een verband met de recente dodelijke explosie in de haven van Beiroet. Die is ook veroorzaakt door ammoniumnitraat. Dat meldt Belga en schrijft ook Het Laatste Nieuws.

“Sinds 2012 slaat Hezbollah ammoniumnitraat op geheime plaatsen over Europa op, door eerstehulpkits te transporteren waarvan het instant coldpack deze substantie bevat”, zei de Amerikaanse coördinator van het contraterrorisme, Nathan Sales.

“Dit soort geheime bergplaatsen zijn in verscheidene landen gevonden, waaronder Groot-Brittannië, Griekenland, Frankrijk, Italië en andere“, zei de coördinator donderdag op een conferentie. Hij zei ook dat de substantie langs België, Spanje en Zwitserland was gepasseerd.

Sommige van deze voorraden werden “vernield”, preciseerde Sales. “We hebben reden te geloven dat deze activiteit nog aan de gang is”, waarschuwde de diplomaat. Washington vermoedt dat er minstens tot in 2018 waarschijnlijk nog van dergelijke bergplaatsen waren in Griekenland, Italië en Spanje. “Wat we weten is dat Hezbollah enorme hoeveelheden ammoniumnitraat in Europa opsloeg”, aldus nog de diplomaat.

bezootje

Related Posts

Translate »