Hernieuwde coronavrees jaagt Wall Street flink lager – Business AM

(Bryan Smith/Zuma Press/ISOPIX)

De Amerikaanse aandelenbeurzen starten de week met zware verliezen nu de berichten over de verdere verspreiding van het coronavirus wereldwijd toenemen. Vooral geruchten over een tweede nationale lockdown in het Verenigd Koninkrijk wegen op het beurssentiment. De Londense FTSE 100 ging maandag ruim 3 procent lager.

De Dow Jones Industrial Average gaat 509 punten lager, een verlies van 1,84 procent. Ook de S&P 500 en de techbeurs Nasdaq Composite gaan respectievelijk 1,16 en 0,13 procent lager. De drie beurzen stapelen de septemberverliezen op, met de Nasdaq opnieuw in correctieterritorium, nu de index meer dan 10 procent lager noteert dan begin deze maand. De drie belangrijkste indexen dalen voor de vierde opeenvolgende dag. Dat was sinds februari niet meer gebeurd.

In de VS krijgen aandelen die baat hebben bij de heropening van de economie de zwaarste klappen. Luchtvaartmaatschappijen en cruiseschepenrederijen gaan 6 tot 9 procent lager.

Onderhandelingen over een tweede stimulusprogramma voor Amerikaanse gezinnen worden nu verder bemoeilijkt door het overlijden van opperrechter Ruth Bader Ginsburg. Beide politieke families zijn het grondig oneens over de noodzaak om snel een vervanger te benoemen. Een akkoord over een nieuw stimulusprogramma lijkt verder dan ooit.

Opnieuw zijn het techaandelen die de indexen lager jagen Facebook verliest bijna 2 procent, terwijl Alphabet 1,5 procent lager gaat. Apple gaat wel 3 procent hoger en Microsoft wint een klein procent.

Bankaandelen lijden onder de publicatie van de zogeheten Fincen Files, een rapport over witwassen van Russisch geld, met Deutsche Bank (- 8,25%) en JPMorgan Chase (-3 procent) als grootste dalers.

Aandelen Nikola en GM nemen flinke duik

Ook het aandeel General Motors verliest 4.8% , nadat de stichter van Nikola, een bouwer van elektrische vrachtwagens, ontslag nam onder druk van de aanhoudende geruchten over frauduleuze praktijken bij Nikola. GM kocht zich vorige maand bij het bedrijf in. Het aandeel Nikola zelf gaat ruim 20 procent lager.

Olie deelt in de beursmalaise en gaat 3,34 procent lager. Een vat Brent-olie kost maandagavond 41,75 dollar. Goud kan niet profiteren van het negatieve beurssentiment en moet 2,3 procent inleveren. Een troy ounce goud (31 gram) is nog 1.916 dollar waard. De euro lijdt onder een verzwakkend economisch herstel in de eurozone en kost maandagavond nog 1,1766 dollar. De bitcoin tenslotte verliest bijna 4 procent en kost nog 10.495 dollar.

Source: BusinessAM

bezootje

Related Posts

Translate »