Depoorter en Gijbels (N-VA) eisen onderzoekscommissie Corona

Depoorter en Gijbels (N-VA) eisen onderzoekscommissie Corona

N-VA Kamerleden Kathleen Depoorter en Frieda Gijbels  eisen dat de Kamer overgaat tot het oprichten van een volwaardige onderzoekscommissie. Dit om volledige inzage te verkrijgen in alle Covid-documenten. Voor beiden Kamerleden  is het essentieel dat alle betrokken instanties naar het parlement komen en elk document onderzocht kan worden: “We vrezen dat verschillende instanties niet de transparantie willen geven die nodig is om het optreden van de overheid in deze crisis te onderzoeken. Daarom eisen wij dat deze commissie wordt omgevormd naar een echte onderzoekscommissie.”

Vandaag startte de bijzondere Covid-commissie met haar eigenlijke werkzaamheden en vonden de eerste hoorzittingen plaats. Maar zo luidt het in een persbericht, “spijtig genoeg gaf Dr. Hans Kluge, Regionaal directeur Europa van de WGO op het laatste moment verstek”.

Volgens Gijbels en Depoorter zou uit een artikel in Knack gebleken zijn dat het FAGG (Federaal geneesmiddelen agentschap) geen vertrouwelijke documenten wil overhandigen aan de bijzondere COVID-commissie.  N-VA vraagt daarom de bijzondere comissie om te vormen “tot een echte onderzoekscommissie”.

Dat was ook zo afgesproken tussen de partijen bij de oprichting van deze commissie tijdens de plenaire vergadering van 25 juni. Gijbels en Depoorter: “Ahmed Laaouej fractieleider van de PS sprak in dit geval zelfs van een quasi-automatisme. Ook kamerlid Calvo verklaarde letterlijk dat wat Groen betreft een onderzoekscommissie de beste formule is.”

“We vragen al maanden om inzage in de interne werking van de regering. Waarom werden bepaalde firma’s ingeschakeld en andere niet? Wie zit er allemaal in de talloze expertengroepen en taskforces?”  verklaart Frieda Gijbels (N-VA)

“De ministers hebben, ondanks hun verantwoordelijkheid tegenover het parlement, deze info nooit willen vrijgeven. Het parlement en de burgers hebben het recht te weten wie allemaal aan de knoppen zit tijdens deze crisis”

bezootje

Related Posts

Translate »