De geur van je partner is even goed voor je nachtrust als sommige slaapmiddelen – newsmonkey

De geur van je partner is even goed voor je nachtrust als sommige slaapmiddelen – newsmonkey

Gooi die slaappillen, warme melk-gewoontes en whiskyflessen maar uit het raam, want volgens een nieuw onderzoek is de geur van je partner een erg effectief slaapmiddel. Steek de T-shirt van je geliefde maar eens flink onder je neus, het effect zou enorm slaapwekkend zijn.

Pixabay
Pixabay

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Faculteit Psychologie van de Universiteit van British Columbia. “Uit de resultaten blijkt dat slapen met de geur van je partner de nachtrust verbetert met meer dan twee procent”, zegt Marlise Hofer, de hoofdonderzoeker van de studie. “Het effect is vergelijkbaar met het effect van melatonine-supplementen, die vaak gebruikt worden als slaapmiddel.” Slaapmiddelen op basis van melatonine zijn in België zonder voorschrift verkrijgbaar in de apotheek en worden onder de categorie ‘voedingssupplement’ verkocht.

(Dit doe je best als je ’s nachts wakker wordt en niet meer kan slapen.)

Twee T-shirts

Pixabay
Pixabay

Voor de paper analyseerden de onderzoekers de nachtrust van 155 deelnemers. Die kregen afwisselend twee T-shirts als kussensloop om mee te slapen. De ene T-shirt was pas gewassen of gedragen door een vreemde, de andere T-shirt was gedragen door hun partner.

De deelnemers sliepen twee nachten na elkaar met de verschillende T-shirts, ze wisten nooit om welke van de twee kledingstukken het ging. Hun nachtrust werd op twee verschillende manieren onderzocht. Ten eerste vulden ’s ochtends een enquête in over hun slaap. Daarnaast werd de slaapkwaliteit objectief gemeten met een actigrafie-horloge. Na afloop van het onderzoek gaven de deelnemers aan of ze dachten dat de T-shirt gedragen was door hun partner of niet.

(Slapen op deze manier zorgt ervoor dat je beter uitgerust bent.)

Betere nachtrust met geur van partner

Pixabay
Pixabay

De deelnemers gaven aan dat ze zich meer uitgeslapen voelden als ze ervan overtuigd waren dat ze met een T-shirt met de geur van hun partner waren gaan slapen. Los daarvan bleek uit de resultaten van het slaaphorloge dat de nachtrust ook effectief beter was wanneer de deelnemers met de geur van een geliefde sliepen.

Frances Chen, hoofddocent aan de Faculteit Psychologie licht toe: “De gegevens van het slaaphorloge tonen aan dat deelnemers minder woelen en draaien in hun slaap wanneer ze de geur van hun partner ruiken. Zelfs als ze niet zeker weten om wiens geur het gaat.”

Veiligheid, rust en ontspanning

De onderzoekers hebben ook een mogelijke verklaring. Zo associëren mensen de fysieke aanwezigheid van een langdurig romantische partner met positieve gedachten, zoals het gevoel van veiligheid, rust en ontspanning. Dat leidt dan weer tot betere slaap. De geur van een partner zorgt in ons brein namelijk voor een zeer stevig associatie-effect.

bezootje

Related Posts

Translate »