Bundesliga-clubs trainen alweer: “Geen toeval dat in Duitsland minder doden zijn”

Bundesliga-clubs trainen alweer: “Geen toeval dat in Duitsland minder doden zijn”

Waar de voetballers uit de Jupiler Pro League nog zo veel mogelijk thuis moeten blijven, staan die in de Bundesliga alweer op het trainingsveld. Dat verschil wordt verklaard door het feit dat de verspreiding van het coronavirus in Duitsland beter in kaart is gebracht.

“In Duitsland hebben ze de ernst van het coranavirus gewoon eerder erkend”, duidt Hanco Jürgens, wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut Amsterdam, in het Nederlandse Algemeen Dagblad. “Er werden meteen al stevige maatregelen genomen. In Duitsland zijn nog steeds minder doden dan in Nederland, terwijl Duitsland 80 miljoen inwoners heeft. Dat is geen toeval.”

De Duitsers testen wekelijks 500.000 mensen. “Dankzij de vele tests en dankzij de virologen, die nadrukkelijker dan bij ons een stem hebben in de beleidsvoering, is in Duitsland een inzichtelijker beeld van hoe en waar de ziekte zich verspreidt”, stelt Jürgens. “Al met al denk ik dat je wel kunt stellen dat in Duitsland meer kennis over corona is dan bij ons.”

Analist Youri Mulder heeft een andere verklaring. “Geld, het per se moeten doorgaan van de voetbalcompetitie om als club niet in financiële nood te komen. Dát is de belangrijkste reden dat Duitse clubs er alles aan gelegen is om het voetbalseizoen af te maken. In tegenstelling tot in Nederland, incasseren ze de tv-gelden namelijk pas wanneer de wedstrijden daadwerkelijk zijn gespeeld. En aangezien de Duitse overheid het toestaat in groepjes te trainen, is er ook geen belemmering voor de clubs.”

In ons land is het bij de meeste clubs nog steeds windstil. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de Jupiler Pro League dan ook niet hervat. Bij KRC Genk heeft men de trainingen vorige week wél hervat, zij het onder bepaalde strenge voorwaarden. Ook RSC Anderlecht denkt aan die optie.

bezootje

Related Posts

Translate »