Brusselse Rechter Geeft Federale Regering Een Pets Tegen De Oren

Brusselse Rechter Geeft Federale Regering Een Pets Tegen De Oren

Brusselse Rechtbank: De federale regering heeft een pets tegen de oren gekregen. Het was al langer een kluwen van wat er nu wettelijk onderbouwd is of wat niet. Juist daar heeft de Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft nu geoordeeld dat de wettelijke basis waarop de coronamaatregelen steunen niet voldoende is.

De rechtbank heeft de overheid gevraagd om alle regels in te trekken binnen de 30 dagen of een duidelijkere juridische basis te voorzien. De overheid zal nu de maatregelen moeten opgeven of ze zullen moeten zorgen dat de maatregelen voldoende juridisch onderbouwt zijn. Dit werdt bevestigt door meester Audrey Lackner zij treed op in de zaak die door de Liga voor Mensenrechten en de Frantalige Mensenrechtenliga is aangespannen.

De rechtbank is van oordeel dat de maatregelen die door de regering zijn ingevoerd om het coronavirus niet verder te verspreiden illegaal zijn. Volgens Lackner bedoelt de rechtbank dat de ministeriële besluiten niet geldig zijn. De staat heeft nu twee mogelijkheden of ze voorzien binnen de 30 dagen een wettelijke basis of ze trekken alle maatregelen in.

De Liga voor de Mensenrechten met als woordvoerdster Kati Verstrepen geeft meer uitleg in een reactie. In haar reactie verklaart ze dat de rechter niet heeft belsist dat regels niet moeten geschrapt worden, het gerecht oordeelde dat binnen de 30 dagen een degelijke juridische basis moet komen. Als die juridische basis er is binnen de 30 dagen worden er geen regels opgeheven.

Het is toch weer een bewijs van het geklungel van het beleid. Vaak is de regering verwittigd dat de maatregelen geen juridische basis hadden maar daar had het beleid geen oren naar.

De verdediging had als verdediging dat de ministeriële besluiten gebaseerd waren op hoogdringendheid. Volgens de advocaten van de verdediging was dit voldoende na een gezondheidscrisis die al een jaar duurt en daar controle van de Raad Van State kon ontweken worden. De rechten oordeelde dat na een jaar dit enkel een excuus was om een parlementair debat over de maatregelen te omzeilen.

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden verklaarde dat het vonnis zal bestudeerd worden en dat er nog altijd een mogelijkheid is dat de overheid in beroep gaat tegen het vonnis.

De vraag is of dit beroep zin heeft, de uitspraak van de rechtband is gebeurd in een kort geding en dat betekent dat het vonnis moet nageleefd worden ook al gaat de overheid in beroep.

bezootje

Related Posts

Translate »