Belgische clubs boeken omzetgroei van 18%, maar hebben het moeilijk om winstgevend te zijn

Belgische clubs boeken omzetgroei van 18%, maar hebben het moeilijk om winstgevend te zijn

Deloitte en de Pro League hebben woensdag hun derde “Socio-economische impactstudie van de Pro League op de Belgische economie” gepubliceerd.

Het rapport meet op kwantitatieve en kwalitatieve wijze de socio-economische impact die door het Belgische profvoetbal wordt gegenereerd.

De omzet van de clubs blijft toenemen en is goed voor 378,5 miljoen euro in 18/19 vergeleken met 321 miljoen euro in 17/18 en 313 miljoen euro in 16/17.

De totale brutoproductie van de Pro League wordt geraamd op 1,1 miljard euro. Dit betekent dat particulieren en organisaties 1,1 miljard euro uitgaven in de Belgische economie vanwege het bestaan van het Belgisch profvoetbal.Deze positieve evolutie zal echter worden afgeremd door de COVID-19-crisis, die een zware impact had op het seizoen 19/20 en wellicht ook gevolgen zal hebben voor toekomstige seizoenen.

Sam Sluismans, Partner bij Deloitte Belgium: “Hoewel het te vroeg is om te zeggen, omdat we nog geen precieze cijfers hebben, schatten we dat de totale impact van de vroegtijdige stopzetting van het seizoen 19/20 een daling van ongeveer 25% van de totale inkomsten zal inhouden, hoofdzakelijk te wijten aan een afname van de ticketverkoop, de sponsoring en de commerciële inkomsten.”

“Bovendien zal ook de transfermarkt, die in de voorbije jaren erg actief was, potentieel lijden onder de gevolgen van deze crisis en de situatie van de Belgische clubs beïnvloeden. Transfers vormen immers een erg belangrijk aspect in het bedrijfsmodel van onze Belgische clubs.”

Ondanks de sterke omzetgroei hebben het lagere nettotransferresultaat, de stijgende makelaarscommissies en spelerslonen een zware impact op de winstgevendheid van de clubs. De Belgische clubs boekten een geconsolideerd verlies van 91 miljoen euro in 18/19, vergeleken met een verlies van 48 miljoen euro in het voorbije seizoen. Sluismans: “Kostenbeheersing wordt een grote uitdaging voor de Belgische clubs om hun nettowinst te verbeteren.”

bezootje

Related Posts

Translate »