Belgische banken helpen miljarden aan verdacht geld witwassen

Belgische banken helpen miljarden aan verdacht geld witwassen

Uit 2.100 gelekte bankdocumenten van de Amerikaanse antiwitwascel, Fincial Crimes Enforcement Network (FinCEN), blijkt dat banken nog steeds miljarden aan verdacht geld de wereld rondsturen. In 365 van de rapporten duiken ook Belgische banken op. “Er worden miljarden dollars witgewassen via Belgische bankrekeningen. En daar moeten we iets aan doen”, zegt Lars Bové, onderzoeksjournalist, in De Tijd.

De vier Belgische grootbanken ING, KBC, Belfius en BNP Paribas Fortis komen allemaal voor in de FinCEN Files. Volgens Bové doen de banken niet genoeg in de strijd tegen het witwassen. De banken zouden te laat ingrijpen indien er verdachte transacties zijn. “Op het moment dat die betalingen gebeuren, moet men waakzaam zijn en die proberen tegen te houden”, zegt hij in De Tijd. “Het volstaat niet om jaren na datum iets te melden omdat een naam in de pers opduikt.”

“Het gaat niet alleen om zwart geld, het gaat ook om crimineel geld, smeergeld en geld van verdachte origine dat is witgewassen”, klinkt het. In totaal zou er in de 2.100 Amerikaanse rapporten ongeveer 2.000 miljard dollar verdacht geld de wereld rond gaan. Banken uit 170 verschillende landen zijn hierbij betrokken. In de meeste gevallen weten banken niet wie er achter de verdachte transacties schuilgaat. Meerdere schuiloorden zoals Cyprus, Honkong, de Verenigde Arabische Emiraten, Zwitserland een de Britse Maagdeneilanden worden gebruikt.

Ook Kris Meskens, secretaris-generaal van de Belgische antiwitwascel, zegt dat de banken meer inspanningen moeten leveren in de strijd tegen witwassen. “Het gaat om meer dan alleen maar meldingen doen”, zegt hij. “Banken moeten waakzaam zijn, preventief vragen stellen aan klanten, en bepaalde transacties niet toelaten. Dat is misschien nog belangrijker dan de meldingen.”

bezootje

Related Posts

Translate »