Asielzoekers Moria: CD&V’er wil minstens één kind per gemeente

Asielzoekers Moria: CD&V’er wil minstens één kind per gemeente

“Eén vluchteling kind per gemeente. Wir shaffen das”, schrijft Orry Van de Wauwer (CD&V) deze week in een opiniestuk voor Knack. Het Antwerpse Vlaams Parlementslid roept onder meer de federale en de Vlaamse regering op om “meer solidariteit te tonen met de meest kwetsbaren onder de zwakkeren”. Voor Van de Wauwer betekent dat dat ons land meer asielzoekers uit het Griekse Moria moet opnemen dan het tot nog toe deed. Hij plakt daar ook een aantal op. Concreet stelt hij voor dat België minstens 1 asielzoeker per gemeente opneemt.  CD&V-woordvoerster Kelly Osaer, laat aan SCEPTR weten dat het “louter om een individuele opinie” van Van de Wauwer gaat. Chris Janssens (VB) laat weten dat zijn partij “past voor linkse emopolitiek”. “Daar hebben de Vlamingen meer dan genoeg van”, meent hij.

Van de Wauwer kwam in 2017 in het Vlaams Parlement terecht als opvolger van Caroline Bastiaens. Voordien was hij medewerker voor CD&V. In datzelfde jaar liet hij zich ook opmerken door in “de jungle” van Calais als vrijwilliger te gaan helpen. Hij ontmoette er toen twee Syrische asielzoekers en verschafte die onderdak bij hem thuis. Dat verklaarde hij ooit zelf in een interview met De Morgen

Het is een opmerkelijk statement van een CD&V Vlaams Parlementslid. Het komt, net op een moment waarbij de federale regeringsvorming en de positie van zijn partij de CD&V daarin heel wat interne spanningen heeft blootgelegd. Getuige daarvan de uitspraken van Minister Pieter De Crem, ook CD&V, donderdag in De Standaard. 

Orry Van de Wauwer (CD&V): “Om het met de woorden van Angela Merkel te zeggen: Wir Shaffen das”

Van de Wouwer kondigde ooit zelf aan, net voor hij in het Vlaams Parlement zou terechtkomen, dat hij een politicus wil zijn die tegen de stroom in zwemt. Zo zei hij ooit in De Morgen: “Als jonge parlementair zal ik soms moeite hebben om de fractie te volgen. Maar laat het maar op mij afkomen: politiek is mijn passie, tegen de stroom in zwemmen mijn drijfveer.”

In zijn opiniestuk stelt hij voorts nog dat “de oproep van de Europese Commissie ‘niet verregaand genoeg’ is”. Die oproep gaat immers “slechts om 1600 van de 5500 niet-begeleide kinderen”. En dus, zo meent het Vlaams Parlementslid, leert “een eenvoudige rekensom dat dit helemaal geen zware opdracht is”.

En hij vervolgt  zijn pleidooi met een bekend citaat: “Om het met de woorden van Angela Merkel – die ook vandaag met Duitsland weer het goede voorbeeld geeft – te zeggen: Wir schaffen das.”

Na een onderhoud met Griekenland engageerde Maggie De Block (Open VLD) zich inderdaad nog eens voor de opvang van een bijkomend extra aantal van 150 extra asielzoekers. Volkomen terecht meent Van de Wauwer: “We kunnen immers makkelijk meer doen. Met een spreidingsplan over Europa, is dit maar een klein aantal kinderen dat elk land zou opvangen. Dan is het schandalig dat België, net als vele andere Europese landen, wegkijken. Of, als schaamlapje, 12 kinderen zou opvangen. Gelukkig verduidelijkte minister De Block dat ons land tot 150 kinderen zou opvangen.”

“Indien België een tiende van deze kinderen zou opvangen zou dit – met 581 gemeenten – nog niet één kind per gemeente inhouden”

Maar dat is niet genoeg voor Van de Wouwer. Als het aan hem ligt mogen het er gerust meer zijn: “Indien slechts 10 Europese landen de 5500 kinderen onderling zou spreiden, komt dit neer op 550 kinderen per land. Grote landen zouden meer kinderen kunnen opvangen dan kleinere. Maar zelfs indien België een tiende van deze kinderen zou opvangen, zou dit – met 581 gemeenten in ons land – nog niet één kind per gemeente inhouden.”

Daarom spoort hij zowel Minister De Block, zijn federale collega’s én Bart Somers, minister van Binnenlands Bestuur aan om solidariteit te tonen met de meest kwetsbaren onder deze zwakkeren: Laat ons als land onze solidariteit tonen. In de eerste plaats met niet-begeleide kinderen. Meer dan 12 of 150, liefst.”

Tot slot richt hij zich concreet tot Bart Somers: “Komaan ook Bart Somers, minister van Binnenlands Bestuur: moedig de lokale besturen aan om elk één kind op te vangen, zoals het stadsbestuur van Gent ook al liet weten dat ze haar verantwoordelijk wil en kan nemen.”

Chris Janssens (VB): “Onder het mom van linkse emopolitiek criminaliteit en illegaliteit belonen, daar past het Vlaams Belang voor”

We informeerden bij CD&V of Van de Wauwer hiermee een partijstandpunt vertolkte. Dat blijkt niet zo te zijn. Partijwoordvoerster Kelly Osaer legt uit dat “dit louter een individuele opinie” van het Vlaams Parlementslid betreft.

Maar binnen CD&V is Van de Wauwer alvast niet de enige. De CD&V-burgemeester van Deinze, Jan Vermeulen, kondigde vandaag aan dat de vluchtelingen die naar ons land zijn overgebracht “indien nodig in onze stad terecht kunnen”. Ook de steden Gent en Brugge toonden zich eerder al bereid om oplossingen te zoeken.

Een ander geluid horen we bij Vlaams Parlementslid Chris Janssens (VB): “Wat plaats vond op Lesbos is natuurlijk schrijnend, voor de migranten(kinderen) maar ook voor de lokale bevolking. Maar nu in allerijl deze vluchtelingen opnemen – tegen de Dublinverordening in – zal alleen meer aanzuigeffecten creëren. Of je daar nu een gimmick voor gebruikt zoals ‘één per gemeente’, verandert daar niks aan.”

Vlaams Belang pleit er voor om de regio en Griekenland te ondersteunen: “Dat kan met verschillende middelen, personeel en financieel. Op korte termijn moet de opvangcapaciteit daar terug ordentelijk en humaan worden. Maar op niet al te lange termijn moeten we eindelijk werk maken van asielopvang in eigen regio.”

Janssens vindt dat dat goedkoper kan en dus op grotere schaal: Illegale economische migratie zal ineens ook wegsmelten en wie écht vervolgd wordt gaat geholpen worden, niet enkel zij die geld hebben om mensensmokkelaars te betalen. Maar onder het mom van linkse emopolitiek en dito chantage criminaliteit en illegaliteit belonen, daar past het Vlaams Belang voor. Daar hebben de Vlamingen meer dan genoeg van.”

bezootje

Related Posts

Translate »