Armeense betogers veroordelen “stilte van EU”

Armeense betogers veroordelen “stilte van EU”

Vanmorgen daagden naar schatting 2.000 mensen op bij de instellingen van de Europese Unie, op het Schumanplein in Brussel, om te betogen tegen wat zij de “stilte van Europa” ten aanzien van de Azerbeidzjaanse aanvallen op Armenië noemen.

Het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan gaat zijn elfde dag in. Twistappel is de Republiek Artsach – beter bekend als Nagorno-Karabach, een etnisch Armeens gebied dat zich in de jaren ’90 afscheurde van Azerbeidzjan. Het christelijke gebied is de facto onafhankelijk, maar officieel hoort het nog bij het sjiitische Turkssprekend Azerbeidzjan.

Betogers veroordelen “stilte van Europa” ten aanzien van Azerbeidzjaanse aanvallen

Vanmorgen, tussen acht en elf uur, daagden zo’n 2.000 betogers in vijf groepen van 400 personen op in de Europese Wijk in Brussel. De betogers klaagden de “stilte van Europa” ten aanzien van de Azerbeidzjaanse en Turkse aanvallen aan. Verschillende Europarlementariërs gaven er toespraken. De deelnemers zwaaiden met Armeense vlaggen. Hier en daar werd Bengaals vuur afgestoken. Er was een tijdlang grote verkeershinder.

“Na de laatste Europese top werd een communiqué uitgegeven waarin werd opgeroepen tot deëscalatie”, zegt Nicolas Tavitian, voorzitter van het Comité van Armeniërs van België, tegen RTBF. “Dit lijkt te helpen, maar wat de agressor onthoudt is ‘We gaan ons er niet mee bemoeien’. Natuurlijk is iedereen voor de vrede – het is niet nodig om het te zeggen – maar om de weg naar de vrede te wijzen, moet de agressor worden genoemd. De Franse president Emmanuel Macron heeft dat gedaan en de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft gisteren een interessant gebaar gemaakt toen hij naar de Turkse president ging om hem te vragen een constructieve rol te spelen. Het kan worden geïnterpreteerd als een manier om Turkije te vertellen dat het zich niet meer moet bemoeien dan het al gedaan heeft.”

“Jammer dat media aandacht afleiden van boodschap door te focussen op coronaregels, in plaats van zich af te vragen waarom deze mensen betogen”

De betoging zorgde voor ophef op sociale media en in verschillende Vlaamse nieuwsmedia, omdat te zien was hoe de menigte heel erg dik op elkaar gepakt was en omdat een deel van de deelnemers geen mondmasker droeg. Brussel geldt momenteel als coronabroeihaard en verscherpte vandaag de coronamaatregelen.

Shahnur Minasyan, woordvoerder van het Comité van Armeniërs van België, betreurt de commotie. Volgens hem greep de politie geen enkele keer in bij corona-overtredingen. “We hadden op voorhand aan onze mensen gevraagd om de coronamaatregelen te respecteren en maskers te dragen”, zegt Minasyan tegen onze redactie. “Natuurlijk waren er veel mensen die dat niet deden. Maar goed, we zijn geen politieagenten. De politie was aanwezig. De politie moest ingrijpen maar heeft dat niet gedaan. Het is ook hun taak om de mensen te vragen de maatregelen te volgen. Wij hebben dat wél gedaan.”

“De media hebben dat punt van de betoging genomen en er een schandaal van gemaakt”, zegt de woordvoerder. “Het hoofdthema van de betoging was dat we de stilte van Europa veroordelen. Maar dat de media de aandacht van de boodschap proberen af te leiden veroordelen we ook. In plaats van zich af te vragen waarom deze mensen betogen en wat er aan de hand is, focust men zich op de coronamaatregelen – die héél belangrijk zijn, nogmaals.”

bezootje

Related Posts

Translate »