‘Alternatieve gordel’: deelnemers planten zo’n 7.500 nieuwe bomen in Vlaamse Rand – newsmonkey

De alternatieve Gordel lokte vorige week tienduizenden deelnemers naar de groene en Vlaamse Rand rond Brussel. Meer dan 41.000 fietsers hebben de Strava-challenge van 100 kilometer voltooid. Daarnaast registreerden zo’n 7.500 deelnemers zich met een speciale QR-code. Voor elk van hen zullen het Vlaams Agentschap Natuur en Bos en de Bûûmplanters een nieuwe boom aanplanten in de regio.

De organisatoren van het Gordelfestival wilden ook dit jaar koste wat kost een activiteit organiseren. Tussen maandag 31 augustus en zondag 6 september ging er een alternatieve Gordel door in de groene en Vlaamse Rand. Er was uiteraard geen sprake van massa-bijeenkomsten, maar wel van speciale initiatieven om de Vlaamse Rand met de fiets of te voet te verkennen met je eigen bubbel. Tienduizenden mensen namen deel aan het initiatief. Maar liefst 41.505 mensen hebben de Strava-challenge voltooid om tijdens de Gordelweek 100 kilometer te fietsen.

(Iets meer biodiversiteit in België sinds 1990 maar vooral sprake van winnaars en verliezers.)

7.500 nieuwe bomen

Voor zo’n 7.500 deelnemers, die zich met een speciale QR-code registreerden, zullen de Bûûmplanters en het Vlaams Agentschap Natuur en Bos evenveel nieuwe bomen aanplanten in de Vlaamse Rand. Het gaat in totaal om de meer dan 5.000 fietsers die de Strava-challenge tot een goed einde brachten, zo’n 1.000 andere fietsers en dan nog meer dan 1.100 wandelaars.

Deelnemers uit de Vlaamse Rand zullen een boom kunnen komen ophalen op speciale ophaaldagen. Die zullen georganiseerd worden in het voorjaar van 2021. Het kan gaan om bomen die tot 20 meter hoog kunnen worden. “Zelfs in het jaar van de coronacrisis slaagt de Gordel er in om het groene en het Vlaamse karakter van de Rand te versterken”, reageert minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) in een persbericht.

(Kitten ernstig mishandeld in Mol: besmeurd met lijm, in plastic zak gestoken en ondervoed.)

Organisatoren tevreden

De organisatie blikt terug op “een onverhoopt succes”. Bovendien zullen de Gordelaars in de volgende jaren de vruchten plukken van de innovaties van dit jaar. Nieuwigheden zoals de QR-codes en de digitale challenge gaan niet meer weg en zullen ook bij de volgende edities aanwezig zijn.

“We kijken om meerdere reden heel hard uit naar volgend jaar”, zegt Jo Van Vaerenbergh van vzw De Rand. “De stappen die we naar aanleiding van de Coronarealiteit hebben gezet met de QR-codes en de Strava-uitdaging willen we graag doortrekken.”

“We komen terug met volgend jaar opnieuw een focusgemeente, Sint-Pieters-Leeuw en een familie- en podiumaanbod om u tegen te zeggen. Een aantal grote namen liggen al vast, we gaan verrassen volgend jaar.” 

“We hebben allemaal te snel de reflex om evenementen volledig te annuleren omwille van corona”, stelt Weyts. “Ik ben blij dat we bij de Gordel de creativiteit hebben gehad om het anders aan te pakken. En ik ben nog blijer met extra groen in de Rand.”

(Komt Vivaldi met een ambitieus, ‘groot akkoord’ voor tien jaar, of is het vooral elkaar afblokken?)

bezootje

Related Posts

Translate »