9 tekenen dat je verliefd bent op een narcist

9 tekenen dat je verliefd bent op een narcist

Narcisten hebben een persoonlijkheid ontwikkeld waarbij ze een opgeblazen beeld hebben van zichzelf. Ze hebben veel aandacht en bevestiging nodig, maar voelen tegelijkertijd nauwelijks empathie voor anderen. Bang dat jij met een narcist samen bent? Deze 9 tekenen kunnen erop wijzen!

Het zijn persoonlijkheden die knap lastig zijn in de omgang, maar die tegelijkertijd vaak ook enorm charmant, geraffineerd en innemend kunnen zijn. Het is makkelijk om verliefd te worden op een narcist, maar leven met zo iemand is meestal een pijnlijke opgave…

1. Hij/zij kan geen kritiek verdragen.

Niemand is dol op kritiek, maar je lief vliegt bij de minste opmerking al uit zijn/haar slof. Iets wat best ironisch is, omdat hij/zij er geen enkele moeite mee heeft om commentaar op anderen te spuien. Zijn/haar reactie op ook maar de kleinste kritische noot is grote woede. Dat, of je wordt compleet genegeerd.

2. Je lief vertoont kameleongedrag.

Narcisten leven voor de aandacht van anderen, en dat betekent dat ze ver gaan om goedkeuring te winnen. Ze presenteren zich op wat voor manier dan ook om op dat moment te krijgen wat ze willen. Je herkent soms niet wie er naast je staat. En als jullie daarna in de auto stappen, slaat hij/zij om als een blad aan een boom.

3. Het begon als een sprookje.

Wat was je partner tijdens het daten overweldigend lief, charmant en gezellig. Je was zelden zo overladen met fijne aandacht en bijzondere momenten. En hij/zij is zo stoer en zelfverzekerd. Maar zodra je hart veroverd was, begon alles langzaamaan te veranderen. Je kan steeds minder goed doen. Soms ziet je lief je überhaupt niet meer staan. Maar als je erover wil praten, probeert hij/zij je ervan te overtuigen dat er niks ongewoons met zijn/haar gedrag aan de hand is.

4. Het is nooit zijn/haar schuld.

Op een of andere manier ben jij altijd degene die sorry zegt na een ruzie, want jij hebt het eigenlijk altijd bij het verkeerde eind. Daarbij gebruikt je partner met regelmaat een techniek die in de psychologie ‘gaslighting’ wordt genoemd. Er wordt je verteld dat je de dingen niet serieus genoeg neemt, terwijl je andere keren degene bent die vreselijk overdrijft. Jij daagt hem/haar uit of je bent juist weer overgevoelig. Volgens je lief ben je hoe dan ook onredelijk.  

5. Status is belangrijk.

En dat kan zich op vele manieren uiten. Zijn/haar carrière is bijvoorbeeld het allerbelangrijkste, en alles moet daarvoor wijken. Een narcist vindt mooie spullen heel belangrijk en is erg gefocust op het uiterlijk. Op dat van zichzelf én op dat van jou.

6. Hij/zij heeft sch*#@t aan anderen.

Je lief zet je soms voor schut bij jullie vrienden, liegt, verbreekt zijn/haar beloftes, maar tegelijkertijd ook alle regels en krijgt die sowieso niet graag opgelegd. Zolang in zijn/haar behoeften wordt voorzien, kan het je partner niet schelen hoe het met een ander gaat.

7. Zijn/haar wil is wet.

Eigenlijk gebeurt alles altijd zoals je vriend(in) het wil. Zodra jij iets aan een plan probeert te wijzigen, loop je vrijwel direct tegen een muur aan. Er is geen ruimte voor speling. Hoe logisch jouw argumenten ook zijn, hij/zij manipuleert je altijd om je wensen te laten varen, of wordt ontzettend boos.

8. Je lief is niet geïnteresseerd in jouw problemen.

Als jij iets wil vertellen over wat jou verdrietig maakt of dwarszit, vat hij/zij dat waarschijnlijk op als kritiek. Maar ook als het niet met hem/haar te maken heeft, hoef je geen meelevende of liefdevolle reactie te verwachten. Dan is je lief ‘druk’, ‘moe’ of ‘niet in de stemming’.

9. Hij/zij heeft een onstuimig relatieverleden.

Narcisten hebben weinig moeite om een nieuwe vlam te vinden. Een relatie behouden is echter een ander verhaal. Waarschijnlijk heeft hij/zij al een hele rij verbroken relaties achter zijn/haar naam staan. Daarvoor neemt hij/zij overigens geen verantwoordelijkheid, en dus heb je waarschijnlijk een beetje moeten graven om erachter te komen wat zich in het verleden heeft afgespeeld.

Lees ook:

bezootje

Related Posts

Translate »