Is Passief Roken Nu Echt Zo Ongezond?

Passief roken we weten het zo goed als allemaal dat het een grote oorzaak zou zijn voor longkanker. Toch zijn mensen die longkanker krijgen niet altijd rokers of een gevolg van passief roken. Wereldwijd zijn het bijna twee miljoen mensen die vernemen dat ze longkanker hebben. Het is nieuws waardoor je leven even stilstaat en je de tijd nodig hebt om het nieuws te kunnen vatten.

Passief roken is het echt zo ongezond en is het mee de boosdoener voor longkanker?

Passief roken we weten het zo goed als allemaal dat het een grote oorzaak zou zijn voor longkanker. Toch zijn mensen die longkanker krijgen niet altijd rokers of een gevolg van passief roken.

Wereldwijd zijn het bijna twee miljoen mensen die vernemen dat ze longkanker hebben. Het is nieuws waardoor je leven even stilstaat en je de tijd nodig hebt om het nieuws te kunnen vatten.

Ook al is longkanker een van de kankers die tot de meeste overlijdens leid, wil het niet zeggen dat het altijd zo is.

Rokers gaan het niet graag horen, maar de meeste longkankerpatiënten hebben een verleden van roken. Het is mogelijk dat ze nog altijd roken of dat ze ooit gerookt hebben.

Er is ook een deel van andere longkankerpatiënten dat nooit gerookt heeft, deze groep is naar schatting zo een kleine 20 procent. Ze hebben nooit gerookt of tabak gebruikt.

Voor de vrouwen is het geen goed nieuws dat zij van deze groep de meerderheid vormen. Wat ook merkwaardig is dat de ziekte bij niet-rokers op jongere leeftijd voorkomt tegenover bij rokers.

Nu zijn er veel mensen die denken of ervan overtuigd zijn dat zij die nooit gerookt hebben de oorzaak te vinden is bij passief roken zoals bijvoorbeeld een familielid dat rookt.

Deze stelling klopt niet of niet helemaal. Amerikaanse oncologen hebben uit een groot epidemiologisch onderzoek de tumoren van zo een tweehonderd niet-rokers met longkanker de tumoren onderzocht.

De onderzoekers zochten naar mutaties waaruit ze konden halen wat de basis was van de celwoekering.

Het kan zijn door blootstelling aan kankerverwekkende stoffen, maar er is ook de mogelijkheid dat het fouten zijn in het DNA. Ons lichaam kopieert cellen en bij fouten in het DNA valt het voor dat er fouten voordoen bij de gekopieerde cellen. (De volledige resultaten kan je vinden in het vakblad Nature Genetics).

Toch niet van tabaksrook?

 

Wat heel opvallend was uit het onderzoek, dat de onderzoekers geen sporen hebben gevonden van blootstelling aan tabaksrook.

Zelf niet bij ongeveer zestig patiënten die gemeld hadden ze vaak blootgesteld worden aan passief roken.

De invloed die passief roken zou hebben moet in een afzonderlijke studie nader worden onderzocht.

Dit onderzoek heeft al de eerste aanwijzing gegeven dat passief roken niet met de kanker te vergelijken is van zij die roken.

Het onderzoek bracht naar voor dat het grootste deel van de onderzochte tumoren bij zij die nooit roken of gerookt hebben het gevolg zijn van toeval of van brute pech.

De tumoren zijn ontstaan van natuurlijke mutaties in het longweefsel en niet veroorzaakt door externe blootstelling.

Deze tumoren zijn ook niet veroorzaakt door luchtvervuiling, tabaksrook of andere stoffen die kanker veroorzaken zoals asbestvezels of radongas.

De onderzoekers zijn tot het resultaat gekomen dat longtumoren die voorkomen bij zij die nooit gerookt hebben konden ondergebracht worden in drie types en dit op basis van de mutaties die ze hebben aangetroffen.

De drie types verschillen voornamelijk hoe hard ze groeien dit heeft als voordeel dat er een behandeling op maat kan ontwikkeld worden.

Voor een diagnose is het mogelijk door een eenvoudige biopsie te ondergaan.

Geef een antwoord