Alle stadions in de Eredivisie krijgen buitenspeltechnologie | Sportnieuws

Alle stadions in de Eredivisie krijgen buitenspeltechnologie | Sportnieuws

De VAR gaat het komende seizoen gebruik maken van buitenspeltechnologie in de Eredivisie. De KNVB laat weten dat daarmee nog nauwkeuriger bepaald kan worden of een speler buitenspel staat.

Buitenspel of niet: soms is het met het blote oog nauwelijks te zien. Zeker in stadions waar geen zestienmetercamera aanwezig is. Om de VAR extra hulp te bieden bij het bepalen van buitenspel worden er momenteel technische voorbereidingen getroffen in alle Eredivisie-stadions om vanaf het komende seizoen met buitenspeltechnologie te werken.

Elk stadion krijgt camera’s

Zo moeten er in elk stadion camera’s worden geïnstalleerd ter hoogte van het strafschopgebied. Vooralsnog was dit alleen in de stadions van Ajax, Feyenoord en PSV het geval. In andere stadions leek het soms lastig vast te stellen of er sprake was van buitenspel, zo laat de KNVB weten. “De zestienmetercamera’s voorzien de VAR niet alleen van goede beelden, maar zijn ook noodzakelijk bij het gebruik van de buitenspeltechnologie.”

Buitenspel of niet? VAR grijpt niet in

De buitenspeltechnologie is van het technologiebedrijf Hawk-Eye en wordt op dezelfde wijze gebruikt in de Champions League. “In het VAR-protocol is de belangrijkste boodschap dat de VAR uitsluitend ingrijpt wanneer de beslissing van de scheidsrechter duidelijk fout is. Dit basisprincipe geldt ook wanneer dankzij de buitenspellijnen duidelijk wordt dat er een fout is gemaakt. Wanneer er ondanks de buitenspellijnen twijfel bestaat over een genomen beslissing, zal de VAR niet ingrijpen”, aldus de KNVB.

bezootje

Related Posts