Wegwerpplastic beschermt consumenten niet tegen covid-19 | gezondheid.be

Wegwerpplastic beschermt consumenten niet tegen covid-19 | gezondheid.be

Laatst bijgewerkt: juli 2020

nieuws


De laatste jaren zijn we ons steeds meer bewust van de nadelen van plastic voor het milieu en voor onze eigen gezondheid, maar het gebruik ervan door consumenten is tijdens de covid-19-crisis weer gestegen, omwille van vermeende hygiënische voordelen. Zo’n 120 gezondheidsexperts van over de hele wereld hebben nu uitdrukkelijk gesteld dat herbruikbare materialen even veilig zijn. Er is dus geen reden voor consumenten om tijdens de pandemie de voorkeur te geven aan kunststoffen voor eenmalig gebruik. 

Plastic materialen zijn onmisbaar in zorgomgevingen. Ze zijn onmiskenbaar nodig voor de persoonlijke beschermingsmiddelen die het zorgpersoneel beschermen tegen covid-19. Maar dat wil niet zeggen dat ze buiten de zorgsector ook hygiënische voordelen bieden, onderstreept de groep van wetenschappers, academici en artsen uit 18 landen. Samen met de milieuorganisaties Greenpeace USA en Upstream stellen ze in een verklaring consumenten gerust over het gebruik van herbruikbare producten zoals bekers en glazen.

Niets intrinsiek hygiënisch

Volgens Greenpeace zouden de oliesector en de kunststoffenindustrie misbruik maken van de covid-19-pandemie om plastic voor eenmalig gebruik weer acceptabel te proberen maken, via lobbywerk en het verspreiden van foutieve informatie in de media. Dat zou hebben bijgedragen tot het toenemende gebruik van plastic voor voedsel, drank en andere producten tijdens de gezondheidscrisis. Sommige cafés schakelden bijvoorbeeld over op wegwerpbekers en sommige supermarkten gebruikten weer meer eenmalige plastic verpakkingen, in een poging om klanten en personeel te beschermen tegen besmetting.
De internationale groep van experts benadrukt dat er op zich niets intrinsiek hygiënisch is aan plastic. 
Ziekteverwekkende bacteriën en virussen gedijen er net zo goed als ergens anders. Een recent onderzoek geeft zelfs aan dat het covid-19-virus twee tot drie dagen kan overleven op plastic oppervlakken en slechts 24 uur op karton.

Basishygiëne volstaat
In de verklaring beklemtonen de experts ook dat basishygiëne volstaat om herbruikbare materialen proper te maken en dus veilig te gebruiken. De gebruikelijke huishoudelijke reinigingsmiddelen zijn voldoende om harde oppervlakten, zoals servies en herbruikbare bekers, efficiënt te ontsmetten. Idealiter maak je ze schoon in de vaatwasmachine, maar je krijgt ze ook helemaal virusvrij door ze zelf af te wassen met water en afwasmiddel of zeep. Een herbruikbare tas kan je ook volledig ontsmetten door ze aan hoge temperatuur te wassen in de wasmachine. 

De experts onderstrepen daarnaast dat je groenten, fruit en bepaalde andere voedingsmiddelen grondig moet wassen voor consumptie, of je ze nu los koopt of verpakt in plastic. Ze roepen winkels ook op om hun medewerkers goed te beschermen.
zie ook artikel :
Dit kan je zelf doen om de plasticzee en -berg kleiner te makenbron: Andy Furniere, gezondheidsjournalistbezootje

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *