Paseo del Arte: de Gouden Driehoek van de Kunst in Madrid – Business AM

Paseo del Arte: de Gouden Driehoek van de Kunst in Madrid – Business AM

Het Prado, het Reina Sofia en Thyssen-Bornemisza Museum zijn wereldvermaard en dus niet weg te denken tijdens jouw trip naar Madrid. Aangevuld met een aantal prachtige gebouwen en culturele instellingen barst het district Paseo del Arte van overdonderende kunstpracht, rijke geschiedenis en talloze selfiespots.

Prado

Op date met El Greco, Velázquez en Goya in het kroonjuweel van de kunst, het Pradomuseum. Het museum verzamelt de werken van deze en andere meesters die het toonbeeld van de barok-, classicistische en renaissancekunst vormen, pakweg van de 16de tot de 18de eeuw.

De Spaanse Gouden Eeuw onder leiding van de kunstenaars Velázquez en Goya leverde Spanje stuk voor stuk topwerken af, die de Spanjaarden hier nog steeds met enige grandeur graag in de picture plaatsen.

Liefhebbers van de Vlaamse School worden er eveneens op hun wenken bediend. In 2019 zal de 200ste verjaardag van het museum niet onopgemerkt voorbijgaan.

Een ticket voor het museum kost 15 euro. Tussen 18 uur en 20 uur tijdens de week en tussen 17 uur en 19 uur op zon- en feestdagen is de permanente collectie gratis toegankelijk.

Meer info via www.museodelprado.es.

Hoogtepunten: Keizer Karl V. te paard (Titiaan), Kruisafneming (Van der Weyden) en Tuin der lusten (Bosch).

Reina Sofia

Een waar begrip in Madrid dat jaarlijks bijna vier miljoen bezoekers aantrekt. Het museum is verdeeld in drie collecties met kunst uit verscheidene 20ste-eeuwse kunststromingen.

De kunst werd alomtegenwoordig geïnspireerd door de stemming van die tijd: tussen oorlog, vrede en schijnvrede. Een tijd waarin kubistische vormen, surrealistische onderwerpen en abstracte sculpturen een stempel drukten op de expressieve kunst. Summum is ongetwijfeld Picasso’s Guernica, een uiting van waanzin en gruwel van de Spaanse Burgeroorlog.

Tickets zijn beschikbaar vanaf 8 euro.

Meer info via www.museoreinasofia.es.

Hoogtepunten: Guernica (Picasso), Omega (Klee) en Lege Doos (Oteiza).

Thyssen-Bornemiszamuseum

Ooit was dit de tweede grootste private schilderijcollectie ter wereld. Vandaag de dag vult het Thyssen-Bornemisza het Prado en Reina Sofia met kunst van de middeleeuwen tot aan expressionistische schilderijen aan.

Meesterwerken van Jan Van Eyck, Memling en Bellini worden naadloos opgevolgd door Rubens, Van Dyck en ook door van Gogh, Cézanne, Munch en Ensor. Kortom: een oogstrelende wandeling doorheen vijf eeuwen kunstgeschiedenis.

Een ticket kost 12 euro. Meer info via www.museothyssen.org.

En verder…

Paseo del Arte staat niet enkel synoniem voor schilderkunst. Het Nationaal Archeologisch Museum, Casa de América en Palacio de Cibeles bevinden zich in dit district. Luieren na het kunstspotten kan in de Koninklijke Botanische Tuinen, een van de grootste parken in het centrum.

Wie deze drie musea wil combineren, doet er goed aan om de Paseo del Arte Pass online aan te schaffen. Dit is goedkoper dan voor ieder museum een apart ticket te kopen én je vermijdt de lange wachtrijen. Deze pass is beschikbaar vanaf 29,60 euro en kan aangekocht worden via de websites van de respectievelijke musea.

Source: Goodbye

bezootje

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *