Op ontdekking in Alentejo, dé wijnstreek van Portugal – Business AM

Op ontdekking in Alentejo, dé wijnstreek van Portugal – Business AM

Portugal is misschien geen klassiek wijnland zoals Frankrijk en Spanje, maar Portugese wijnen weten zich bij kenners steeds meer tussen de toppers te nestelen. Veelal komen die wijnen uit één specifieke regio: de Alentejo. Ga op ontdekking in dé wijnstreek van Portugal!

Rust, natuur en kurk

De Alentejo staat vaak in de schaduw van de Algarve en steden als Lissabon en Porto, maar voor rustzoekers en wijnliefhebbers is het de meest interessante plek in Portugal.

Fernando Guerra

Maar liefst de helft van de Portugese wijnproductie komt uit deze regio, die gekenmerkt wordt door een glooiend landschap met tal van kleine dorpjes en uiteraard wijngaarden. Alentejo is ook gekend voor zijn kurkeiken en de regio is zelfs de grootste kurkproducent ter wereld.

Goncalo Villaverde

Bijzondere wijn(huiz)en

De regio is vooral gekend voor zijn fruitige rode wijnen, maar ook de witte wijnen hebben een sterk aroma. Beide soorten zijn zeer snel drinkbaar en sommige worden zelfs best binnen het jaar na de oogst gedronken.

Een van de meest speciale wijnen van Alentejo vind je bij wijnhuis Adega Ervideira, in Monsaraz. De ‘invisible wijn’, een witte wijn gemaakt van rode druiven, is hier de eyecatcher. Ook de ‘waterwijn’, die gerijpt werd op de bodem van een stuwmeer, is uniek.

Quinta do Quetzal

Echte wijnliefhebbers zetten beter ook wijnhuis Adega da Cartuxa in de buurt van Évora op de planning. De iconische Pêra-Manca Alentejo is een van de oudste Portugese wijnen. Niet te missen!

Architectuur meets wijncultuur in Adega Mayor, waar authentieke wijnteelt in een modern jasje steekt. Bij João Portugal Ramos maak je dan weer zelf jouw eigen wijn! Elk wijnhuis heeft zo wel haar eigen troeven en verrast je telkens opnieuw met specifieke blends, kleuren en smaken.

Quinta do Quetzal

ervideira.pt
www.cartuxa.pt
www.adegamayor.pt
www.jportugalramos.com

Enoturismo

De laatste jaren is er in Alentejo een heuse opkomst van wijntoerisme. Tal van herdades (wijnhuizen) openen hun deuren voor een woordje uitleg over hun wijnen en het oogstproces.

Herdade da Malhdinha Nova

Een van de hoogtepunten van het enoturismo is de Rota dos Vinhos do Alentejo. Op deze wijnroute maak je kennis met de meest opvallende wijnhuizen, unieke locaties en heerlijke wijnen.

Torre de Palma

Nog een mooi voorbeeld van het wijntoerisme, zijn de knappe wijnhotels die je hier vindt. Een van de mooiste is het Torre de Palma in Monforte. Het hotel beschikt over een eigen wijngaard en organiseert wijntastings.

www.torredepalma.com

Torre de Palma

Source: Goodbye

bezootje

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *