20% Belgische moslims neemt afstand van ons maatschappijmodel

20% Belgische moslims neemt afstand van ons maatschappijmodel

“Rond twintig procent van de ondervraagden neemt inderdaad afstand van ons maatschappijmodel”, zo geeft islamexperte Corinne Torrekens toe in een interview met Bruzz naar aanleiding van haar nieuwste boek ‘Islams de Belgique’. Maar, aldus Torrekens, daar zijn verklaringen voor. “Als je als derde generatie niet gelijk behandeld wordt, kan dat zo’n reactie uitlokken.”

Corinne Torrekens is professor aan de ULB en deed als islamexperte onderzoek naar de geschiedenis en de evolutie van de islam in België. Ze schreef daarover het boek ‘Islams de Belgique’ en deed daarin enkele opmerkelijke vaststellingen over de islam, maar in een interview aan Bruzz nuanceert ze die. 

Afkeer bij moslims tegen westerse samenleving

Zo heerst er bij veel moslims een afkeer tegen onze manier van leven. “Rond twintig procent van de ondervraagden neemt inderdaad afstand van ons maatschappijmodel. Maar daar zijn verklaringen voor: als je als derde generatie niet gelijk behandeld wordt, kan dat zo’n reactie uitlokken”, klinkt het. “Die ongelijke behandeling is geen hypothese, maar een bewezen feit op de woningmarkt, de jobmarkt …”

Torrekens is positief over de evolutie van de islam in België. Ook het feit dat de grootste moskee van het land, Al Khalil in Molenbeek, geen erkenning aanvraagt, er geen Nederlands of Frans gesproken wordt en men weigert vragen van journalisten te beantwoorden, is volgens de islamexperte geen teken van radicalisering. “Er is een groot wantrouwen tegenover de media, en trouwens ook tegenover wetenschappers. ‘Stop met ons als proefkonijnen te beschouwen,’ horen we weleens. Maar ik zie in dat wantrouwen geen ontsporing van waarden of een trend richting radicalisering. Er is gewoon veel angst over hoe de zaken nu weer zullen worden voorgesteld.”

Daarnaast kent de islamexperte naar eigen zeggen gelovige moslims die homovrienden hebben, “magnifiek”. “Ik heb daarover discussies gehad met iemand die eerder salafistisch is. Hij legde uit dat homoseksualiteit voor hem een zonde blijft. Tegelijk zegt hij: ‘Ik ben God niet en mag dus ook niet in zijn plaats oordelen.’ Hij vertelde ook dat hij homovrienden heeft, met wie hij het onderwerp dan gewoon mijdt. ‘En ze moeten me ook niet op hun trouwfeest vragen,’ hoorde ik nog. In zekere zin is dat magnifiek, er is alvast geen categorieke veroordeling.”

bezootje

Related Posts

Translate »